Конституционният съд касира втория тур на президентските избори в Австрия

Конституционният съд касира втория тур на президентските избори в Австрия

Конституционният съд на Австрия касира проведения на 22 май втори тур на президентските избори заради нередности.

"Изборите са основа на нашата демокрация. Опазването на тази основа е първо задължение на съда. Решението не прави никого нито губещ, нито победител. То служи само на една цел: да засили доверието в нашата правова държава и по този начин – в нашата демокрация“, обясни заяви председателят на съда Герхард Холцингер. Съдът, по думите му, е взел решението си, прилагайки най-строгите стандарти на изборните процедури.

Датата, на която двамата кандидати – бившият лидер на партия "Зелените"Александер Ван дер Белен и Норберт Хофер от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) - ще се изправят отново един срещу друг, ще бъде обявена допълнително.

Пълномощията на действащия държавен глава Хайнц Фишер изтичат на 8 юли, когато трябваше да се състои церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Фишер ще продължи да изпълнява своите функции до тази дата, след което постът му ще бъде поет временно от тримата председатели на австрийския парламент, един от които е претендентът за поста президент Норберт Хофер

Магистратите се произнесоха след жалба на крайната десница, чийто кандидат за държавен глава изгуби вота с незначителна разлика. В противен случай той щеше да стане първият крайнодесен държавен глава в ЕС.

На проведения на 22 май втори тур на президентските избори кандидатът на АПС Норберт Хофер отстъпи пред Александер Ван дер Белен с малко над 31 000 гласа. На 8 юни АПС подаде в Конституционния съд иск от 150 страници с искането да се преразгледат резултатите от гласуването. Според АПС в 117 избирателни секции са констатирани нарушения на закона и тези нарушения може да засегнат вота на над 500 000 избиратели. В 82 случая бе извършено предсрочно преброяване на гласовете, което също противоречи на закона, твърдят в партията.

На 20 юни КС започна изслушването на показанията на представителите на избирателните секции, където според АПС са били извършени въпросните нарушения. Свидетелите потвърдиха, че работата с пристиганите по пощата бюлетини е започнала по-рано от изисквания срок. Освен това наблюдателите от партиите не винаги са присъствали при преброяване на гласовете.

Всъщност, гласовете, изпратени по пощата, наклониха везните в полза на Ван дер Белен. 700 000 души от общо 4.1 милиона избиратели са гласували по пощата.

Решението за касиране е без прецедент в близо стогодишната история на Конституционния съд. Лидерите на австрийските политически партии изказаха благодарност на 14-те съдии от КС за прецизната работа и бързото решаване на казуса.

В първи изявления за медиите канцлерът Кристиан Керн заяви, че решението на съда е неоспоримо. То доказва, че Австрия е действаща демокрация, подчерта той и изрази увереност, че международният имидж на страната няма да пострада. На въпрос на журналисти дали е възможно разделение на Австрия, Керн отговори, че това не бива да се случва и че касирането на изборите не е повод за проява на емоции.

Австрийският президент Хайнц Фишер заяви, че това е денят, в който австрийската демокрация е издържала своето изпитание. Австрия показа и на света, че в страната съществува институция, която с голяма отговорност е взела своето решение, подчерта Фишер. Той изтъкна, че са направени грешки и ще се случи това, което е необходимо. Това в крайна сметка ще се отрази положително за демокрацията в Австрия, увери Фишер.

Австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер подчерта, че днешното решение на съда е доказателство за това, че правовата държава функционира, че потвърждава необходимостта от избор по пощата и е необходимо да се промени начинът за провеждане на изборите.

Норберт Хофер, чиято партия Австрийската партия на свободата сезира съда, изрази доверието си към правовата държава, което след днешното решение на съда е станало още по-дълбоко.

""Конституционният съд реши – и ние трябва да приемем това“, заяви Ева Главишник, говорителят на "Зелените“, чиито кандидат Александер Ван дер Белен спечели касирания втори тур.

Тя подчерта, че много граждани ще бъдат "разгневени, че трябва да отидат за трети път до урните“, но увери, че партията ще се бори още веднъж за победа на Александер Ван дер Белен.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?