Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Временният президент насрочи предсрочни избори за септември

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Временният президент вече е подписал укази за разпускане на парламента и произвеждане на извънредни парламентарни избори на 6 септември.Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той на пресконференция.

Додон беше освободен от президентския пост, защото отказа да разпусне парламента, а вместо това подкрепи формирането на нова правителствена коалиция  начело с Мая Сайду от блока "Сега", бивш министър на образованието. 

До това се стигна, след като в събота Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок "Сега". 

Според съда е трябвало до 7 юни да се състави ново правителство, а това не е станало в този срок. Решението е "окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно". По думите на Додон съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел "по-нататъшното ѝ узурпиране". Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации. 

Снощи ново правителство на Молдова положи клетва пред президента Игор Додон. 61 депутати одобриха състава на кабинета на премиера Мая Санду. Представителите на неговата Демократическа партия на Молдова, която контролираше предишното правителство, не присъстваха на вчерашното заседание. В сградата на парламента беше спрян токът и отсъстваше техническият персонал.

Конституционният съд  обяви за незаконни действията на депутатите съгласно тълкуването му, според което на 7 юни парламентът е изчерпал времето (90 дни), предвидено за съставяне на правителство и трябва да бъде разпуснат. 

"Няма да отстъпим пред лицето на предизвикателствата, които ни очакват. Без всякакво съмнение, представителите на Acum имат същата позиция. Длъжни сме да постигнем успех и аз твърдо съм убеден, че ще успеем, но за това трябва всеки от вас да прояви същото мъжество като тези хора, които вчера бяха в парламента. Ние много разчитаме на подкрепата на всеки от вас",  написа Додон в полунощ във Фейсбук.

Президентът Додон се срещна с посланиците на Русия, САЩ и ЕС в събота  и ги информира за възможна дестабилизация на ситуацията в републиката. Той уведоми дипломатите, че е решил да не подписва указ за разпускане на парламента, както е предписал Конституционният съд. След това посланиците заедно с държавния глава посетиха парламента, където партията на социалистите се договори за сформиране на парламентарно мнозинство и правителство с проевропейския блок, лидерът на социалистите Зинаида Гречани бе избрана за председател на камарата и беше сформирано правителството начело с Мая Санду.

Демократическата партия обяви решенията за незаконни и веднага сезира Конституционния съд, който след два часа също ги призна за незаконни.

Депутатите в парламента от своя страна прие декларация, в която заяви, че "като висш законодателен орган на републиката, със съжаление констатира, че държавните и правовите институции са били превзети и поразени от тотална корупция, били са извършени масови кражби и незаконна приватизация на държавно имущество". Те обявиха, че "осъждат опитите за узурпация на властта от страна на Демократическата партия и нейния лидер чрез Конституционния съд". С документа те гласуваха вот на недоверие към съда и оставка на шефа на Националния център за борба с корупцията Богдан Зумбряну, когото смятат за контролиран от демократите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа