Конституционният съд на Турция нареди да бъде върнат достъпа до Туитър

Конституционният съд на Турция нареди да бъде отменена забраната за достъпа на турските абонати до социалната мрежа Туитър. Решението беше обявено с мотива, че забраната нарушава правата на потребителите. Съдът е изпратил решението за изпълнение до Дирекцията по телекомуникации, която всъщност блокира достъпа. А също и до турското Министерство на транспорта, мореплаването и съобщенията, съобщи БНР.

Преди няколко седмици турските власти забраниха достъпа до Туитър, след като в социалните мрежи бяха разпространени записи на турския премиер Реджеп Ердоган и негови близки, които го уличаваха в корупция. Ердоган се бе заканил,че ще изкорени социалната мрежа,защото била предубедена и се използвала за очерняне на правителството.

Туитър упълномощи турски адвокат, който заведе иск срещу съда, взел решението за забрана на достъпа до социалната мрежа и вчера то бе отменено от най-висшата съдебна инстанция. В същото време популярността на социалната мрежа в Турция се увеличи, след като властите затегнаха достъпа. С около 33 на сто е нарастнал броя на съобщенията от Турция, тъй като турските потребители започнаха да влизат с алтернативни сървъри в социалната мрежа. Туитър има над 12 милиона абонати в страната, мрежата се ползва активно и от турския президент Абдуллах Гюл и някои министри от правителството.

Ограничаването на достъпа до Туитър предизвика остри критики и в чужбина от отговорни представители на Европейския съюз, тъй като Турция е страна, която води преговори за присъединяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани