Конституционният съд на Турция отмени разрешението да се купуват имоти от чужденци

Турският конституционен съд отмени в понеделник положения в закон, които разрешаваха на чужденци да купуват имоти в Турция, като посочи, че законът трябва да предвижда по-големи гаранции и ограничения, съобщиха турската телевизия НТВ и агенция ДПА.

Съдът даде на правителството срок три месеца, за да предложи ново законодателство, отчитащо въпроси, свързани със сигурността, и да промени тези аспекти от закона, които не са налагали необходимите ограничения.

Зам.-председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч посочи, че решението на съда не означава, че чужденци няма да могат да купуват собственост в Турция. По думите му просто законът трябва да бъде затегнат.

Тъй като решението не може да действа със задна дата, ще бъдат запазени правата на тези, които са купили по-рано недвижимо имущество, отбелязва НТВ.

Председателят на Конституционната комисия в парламента Бурхан Кузу е посочил пред НТВ, че в процеса на глобализация не може да се отреже пътят пред продажбите на недвижимо имущество. Той посочи, че подкрепя продажбите на недвижимо имущество на чужденци при определени условия и добави, че след като се видят аргументите на съда, могат да бъдат отстранени пропуските в закона.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?