Конституционният съд няма да се занимава със заема за 16 млрд. лв.

Сн. БГНЕС

Опозицията не е събрала достатъчно подписи, за да атакува в Конституционния съд ратифицирането на договора с няколко международни банки за посредничество при емитирането на външен държавен дълг до 16 млрд. лв. за три години. Така решението няма да бъде атакувано. Това обяви председателят на БСП Михаил Миков в четвъртък.

Миков добави, че от АБВ и "Атака" отказали да се включат. За да се внесе конституционна жалба, са необходими 48 подписа, а БСП разполага само с 39 депутати. Единственият подпис извън групата на БСП е от независимия депутат Велизар Енчев.

Мотивите и подписката беше предоставена от БСП на "Атака" и АБВ още преди седмици. При гласуването единствено "Атака" и БСП бяха против поемането на дълг за 16 млрд. лева, а лидерът на АБВ Георги Първанов отчете гласуването "за" на своята парламентарна група като грешка. Поради тази причина от БСП са предоставили подписката именно на тези две групи, които разполагат с по 11 народни представители. Нито една от тях обаче не е подкрепила опита на БСП да сезира съда.

От АБВ обаче обявиха по-късно, че не са получавали покана или информация от БСП за подкрепа на документ, свързан със сезирането на Конституционния съд по казуса със заема. "Във връзка с това изразяваме категорично несъгласие с невярното твърдение, че инициативата на БСП се е провалила заради липсата на подкрепа от страна на АБВ", съобщиха от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?