Конституционният съд образува дело за изборния закон

Конституционният съд (КС) образува дело по искане на група народни представители за обявяване на противоконституционност на два текста от Закона за избор на народни представители. Това съобщиха от институцията в четвъртък.

Подписката с искането бе внесена в КС на 30 април, като под нея се подписаха 70 депутати. Дясната опозиция, НДСВ и дори червеният депутат Георги Близнашки поискаха от съда да отмени заложената бариера от 8 процента пред коалициите за влизане в парламента, както и въвеждането на квота от 31 мажоритарно избрани народни представители.

Сред основните мотиви на конституционната жалба са, че мажоритарната квота нарушава един от основните принципи на конституцията, а именно – равенството на гласа. Според изчисленията, новите положения в закона създава прецедент един мажоритарен депутат да влезе в парламента както с 20 000 гласа, така и със 100 000 гласа в зависимост от избирателния район.

Проблем се създава и ако независим мажоритарен кандидат бъде избран за министър. Неговото място няма да бъде попълвано в НС, тъй като няма друг след него. Така парламентът ще остане с по-малко от 240 народни представители, което ще го направи нелегитимен.

По повод изборната бариера опозицията и НДСВ смятат, че тя засяга друга конституционна разпоредба – тази за плурализма.

Вносителите на конституционната жалба призоваха КС да се произнесе възможно най-бързо. С указ на президента вотът вече бе насрочен за 5 юли. Ако съдът реши да отмени атакуваните текстове, то ще се създаде сложен политически прецедент – съставът на Народното събрание да бъде формиран от противоконституционен закон.

Това обаче няма да създаде правни последици, защото решенията на Конституционния съд нямат обратно във времето действие.

Ако преди провеждането на изборите КС реши да отмени текстовете, то старият закон за избор на народни представители не действа и депутатите ще трябва да се съберат отново и да гласуват промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?