Конституционният съд образува дело за закона за конфискацията

Конституционният съд образува дело за закона за конфискацията

Конституционният съд образува дело за закона за конфискацията, който бе атакуван от 59 депутати, основно от БСП и ДПС. За докладчик на делото е определен съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков.

Опозицията смята, че законът противоречи на конституцията и множество международни договори, по които България е страна. Основната атака е срещу създадената в нормативния акт процедура по гражданска конфискация, без да има влязла в сила присъда за извършено престъпление, както и възможността да се отнема имущество за административни нарушения.

Опозицията твърди, че законът създава виновност по презумпция срещу нарочените за отнемане на имущество, защото той ще трябва да доказва пред съда, че не е виновен, вместо това да правят властите.

От БСП и ДПС обявиха, че законът няма нищо общо с европейската директива за гражданска конфискация, която се обсъжда от Европейския парламент, както и че нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека.

Двете партии смятат още, че законът за конфискацията нарушава и редица конституционни текстове, свързани с правото на собственост, правото на личната свобода, правото на информация, когато човек е разследван.

Въпреки множеството критики на опозицията и правозащитните организации, управляващите от ГЕРБ бяха аплодирани от ЕС и САЩ за приетото законодателство.

Споделяне

Още от България