Конституционният съд образува делото срещу указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд образува делото срещу указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд образува в четвъртък дело срещу указа на президента Росен Плевнелиев за разпределението на квотите в ЦИК. За докладчик е определена съдия Стефка Стоева, която е избрана за член на КС от съдийската квота.

"В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", заяви преди ден зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП). В жалбата, подписана от 117 депутати и внесена в сряда, се казва, че "президентът предписва на Народното събрание критерии, въз основа на които то да формира ръководството на ЦИК, т.е. въвежда 3 правила, които ги няма в Изборния кодекс и с това президентът се изявява като законодател.

Според БСП и ДПС позицията на президента по "недвусмислен начин показва", че указът му не се съобразява с изискванията на Изборния кодекс, а само с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност на политическите сили.

"Тези разбирания, за съжаление, се разминават с разума и буквата на Изборния кодекс", се казва в жалбата.

Основен проблем в искането е, че в него не се посочва как точно държавният глава е нарушил конституцията. Обяснението на управляващите е твърде витиевато. Те цитират чл. 4, ал. 1 от основния закон, който прогласява принципа на правовата държава. В него се казва, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната

Изводът на депутатите е, че именно чрез нарушението на Изборния кодекс, който е закон, президентът е нарушил и конституцията, и принципа на правовата държавата.

Вероятността КС да събори указа на държавния глава е малка. Ако това обаче се случи, би имало огромни политически последствия. БСП, ДПС и "Атака" ще се опитат да стартират процедура по импийчмънт на Плевнелиев, защото ще е доказано, че той е нарушил конституцията. Но този мотив няма да е достатъчен, защото според чл. 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на техните функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на основния закон.

Пред Mediapool бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че дори ако Плевнелиев е изчислил грешно разпределението на квотите в ЦИК, указът му е дефектен, но той не може да бъде обжалван пред КС.

Гочев допълни, че указите на президента могат да бъдат атакувани пред КС само за нарушение на основния закон. В случая обаче може да става дума най-много за нарушение на Изборния кодекс, а не на конституцията. КС може да преценява само за конституционосъобразността, а не за законосъобразността на президентските укази.

 

Политическият скандал избухна заради спорния член в Изборния кодекс на Мая Манолова, предвиждащ партийните квоти да се делят само между редовите членове на ЦИК, но да не важат за ръководството. Управляващите твърдят, че държавният глава е нарушил текста за разпределението на местата в ЦИК, като е изчислил квотите на парламентарните партии спрямо целия състав на комисията, а не само върху назначаваните от него 15 членове. Плевнелиев се аргументира, че ЦИК не е двукамерен орган и не може да се дели на ръководство и членове. Според президентския указ ГЕРБ получи един мандат в ЦИК повече за сметка на ДПС. Тази "несправедливост" бе поправена междувременно с промени в изборния закон, внесени от ГЕРБ и съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 члена, с което ДПС получава трети човек в комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?