Конституционният съд обсъжда забраната за диво къмпингуване

Конституционният съд обсъжда забраната за диво къмпингуване

Днес Koнcтитyциoнният съд заседава по образуваното след жалба на бившия омбудсман Мая Маноловя дело за това дали забраната за диво къмпингуване противоречи на конституцията и нарушава принципите на демократичната и правова държава; на задълженията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси; за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда.

Проблемите пред къмпигнуващите дойдоха след промени в Закона за Българското Черноморие, приети през юли 2019 г. Тогава бе въведено изискването палатки, каравани и кемпери да се разполагат само на специално създадени места, макар такива все още да няма определени и досега. Въпреки че текстовете бяха върнати от президента, а и имаше поредица от протести срещу забраната, депутатите ги одобриха отново и те влязоха в сила.

Манолова бе сезирана от Българското кемпер общество и обединена група "Бетономорие" и внесе жалбата в Конституционния съд с мотива, че законът забранява свободното къмпингуване, но не се предоставя необходимата законова основа за определяне на местата за целта, за използването им и престоя в тях.

Според "Бетономорие" тези текстове от Закона за устройството на Черноморието фактически не осигуряват защитата на плажовете, не са предпазени от увреждане зараждащите се дюни, която са с най-голяма помощ и се ограничава свободното придвижване на гражданите, както  собствениците на земи край Черноморието се задължават да управляват имотите си само след нова и то неясна категоризация, заради хипотетичните места за къмпингуване

Нарушава се и основният конституционен принцип на правовата  държава, създавайки условия централните и местни власти по свое усмотрение и без ясни правила да наказват туристи и собственици, смята организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България