Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите

Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите

Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на парламентарните избори. По информация на Mediapool решението е взето, след като членовете на КС са приели, че вотът не е опорочен заради политическите изказвания в деня за размисъл около скандала с надпечатаните бюлетини в Костинброд. Съдиите са взели решението с 11 гласа "за", а един (Благовест Пунев) е бил с особено мнение. Все още пълното решение не е публикувано заради несъгласието на част от членовете на КС с различни пунктове по него, но без да се възразява срещу крайния му резултат.

 

Тази развръзка от конституционното дело бе очаквана, тъй още в самото начало бе ясно, че ГЕРБ търси по-скоро политически ефект с атакуването на изборните резултати пред КС, без да разполага с неопровержими правни основания. Не се оправдаха и подозренията, че "квотата на ГЕРБ" в КС ще гласува по партийна поръчка. Сериозни политически последствия от това решения едва ли ще има, тъй като ситуацията и без това е доста объркана, но то дава допълнителни аргументи на БСП и ДПС да искат партията на Бойко Борисов да се върне в парламента и да спре да бойкота.


ГЕРБ поиска от Конституционния съд да отмени изборните резултати заради допуснати пет съществени нарушения на изборния процес. Това са недопустима агитация в деня за размисъл, участие в публичната част на кампанията на социологически агенции (които са обвързани с партии, участващи във вота), съобщението на прокуратурата за намерените бюлетини в Костинброд, нарушенията при гласуването в Турция и купуването на гласове във Варна.

Още при образуването на конституционното дело КС обяви, че няма да изисква материали от прокуратурата по костинбродското разследване.

В крайна сметка КС реши, че нито един от тези доводи, по отделно или съвкупно, не могат да са причина за пълно касиране на изборите.

Магистрати коментираха пред Mediapool, че основната грешка на ГЕРБ е била да използват нарушенията на вота в Турция като мотив за отмяна на изборните резултати като цяло. В съседната държава са гласували общо 63 000 души с българско гражданство, като 51 000 от тях са пуснали бюлетини за ДПС. Оттам партията печели три депутатски места.

Дори да има нарушения при вота в Турция, което все още се изяснява, това не може да е причина да се обяви за незаконен изборът на останалите 237 народни представители, смятат от КС. Същият аргумент е използван и по повод обвиненията, че ДПС са пазарували гласове в ромските квартали във Варна.

Много по-сложно е делото по жалбата на РЗС (внесена в КС от депутатите на ГЕРБ), които атакуват единствено мандатите на ДПС от вота в чужбина, обясниха неофициално от Конституционния съд. Очаква се произнасянето по този казус да е през есента, защото в момента са назначени експертизи на посочените нарушения в секциите в Турция. РЗС съобщават за дописване на избирателни списъци, липса на подписи на членовете на множество секционни избирателни комисии (СИК) и наличието на непостижимо висока активност в някои СИК.

Базирайки се на определението за агитация, записано в Изборния кодекс, КС смята, че няма основания за искането на ГЕРБ да се касират изборните резултати заради политическите изказвания в деня за размисъл.

В закона се казва, че агитация има единствено, когато се призовава да се гласува "за" някой, а не "против". В жалбата си ГЕРБ сочи, че агитация има и когато се призовава да се гласува срещу определена партия, но този довод е оставен без законова основа. Изказванията на политическите партии и социолозите по случая с откритите бюлетини са административни нарушения, за които се произнася ЦИК, смятат още от КС.

Малко преди ГЕРБ да внесе искането си до Конституционния съд, ЦИК излезе с официално мнение, че изказванията за скандала "Костинброд" не са агитация по смисъла на Изборния кодекс. От КС не са сметнали за нарушение и съобщението на прокуратурата, че са открити бюлетини, защото държавното обвинение си е вършило работата. Някои от конституционните съдии смятат, че прокуратурата се е намесила в изборния процес, но това не е причина за касиране на вота.

Съдът е назначил и експертизи по жалбата, изготвена от Национален фронт за спасение на България, които смятат, че целият вот трябва да се касира заради съществени разлики между крайния си резултат, пресметнат от ЦИК и резултатите, записани в отделни протоколи на СИК-овете.

Споделяне

Още по темата

Още от България