Конституционният съд отказа да касира парламентарния вот в Турция

Конституционният съд отказа да уважи искането за касиране на резултатите от гласуването за български парламент в изборните секции в Турция и така на ДПС няма да бъдат отнети мандати за сегашното Народно събрание, научи Mediapool от свои източници в четвъртък. Това се очакваше предвид заключението на експертизата по случая, според която няма съществени нарушения на вота в Турция.

Оспорването на резултатите бе направено от ГЕРБ, които внесоха от свое име жалбите на РЗС и "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). Двете партии твърдяха, че са допуснати множество нарушения, а от РЗС дори обявиха, че е имало събиране на документите на българските изселници, за да гласуват под строй за ДПС.

Експертизата от края на октомври показва, че в Турция са гласували на последните избори 65 241 души с право на глас. В същото време според протоколите във всичките 86 секционни избирателни комисии (СИК) излиза, че гласувалите са 66 186 души. Разликата от едва 975 души е несъществена, се казва в експертизата.

Другата атака срещу вота бе, че в някои секции са гласували много повече хора, отколкото е физически възможно. Експертизата приема, че максималният физически възможен брой хора, които биха могли да гласуват в една секция за един ден, е 935 души. В 24 секции броят на гласувалите е по-голям. Най-сериозното отклонение е в една секция, където са гласували 1 629 души. Общата бройка на гласувалите над физически възможния праг е 5 699 избиратели.

При тези сравнително малки по мащаб нарушения Конституционният съд е решил, че няма основания да касира мандати на ДПС. Партията получи три места в парламента благодарение на вота на изселниците в Турция.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?