Конституционният съд отмени едно изречение от закона "анти - Чорни"

Конституционният съд (КС) обяви днес за противоконституционно само едно изречение от Закона за тълкуване на чл. 47 от Закона за чужденците в Република България, известен още като закона "анти - Чорни".

Спорният чл. 47 от закона беше мълчаливо отменен през април т.г. от парламента с последните промени в закона за чужденците. Поради тази причина КС отказа да се произнесе по същество по казуса трябва ли да има съдебен контрол върху административни заповеди. Едновременно с това обаче КС реши да тълкува едно изречение от вече отменения чл. 47. КС обяви за противоконституционен текстът, с който парламентът прие със задна дата, че са нищожни решенията на съда по случаи като този с изгонването на Майкъл Чорни.

С днешното си решение Конституционният съд прекрати производството по делото, обединяващо искането на 56 народни представители от 38-то Народно събрание и Върховния административен съд за обявяване за противоконституционен Закона за тълкуване на чл. 47 от Закона за чужденците в Република България в останалата му част.

Конституционният съд се мотивира с това, че законодателят е в правото си да тълкува формулираните от него закони, което прави по същество и с приемането на изменения и допълнения на приети вече закони.

Адвокатът на Майкъл Чорни Тодор Батков заплаши, че случаят ще се гледа в Международния съд за правата на човека в Страсбург.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?