Конституционният съд отмени лустрацията в парламента

Конституционният съд отмени лустрацията в парламента

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна забраната депутати, разкрити като сътрудници или служители в структури на бившата Държавна собственост, да заемат ръководни длъжности в парламента и в парламентарните комисии. Решението на съда е било взето в четвъртък, 3 декември.

Лустрационните разпоредби бяха записани още в началото от дейността на 41-то народно събрание при изработването на правилника му. Те бяха предложени от Синята коалиция и първоначално отхвърлени, но след това приети единодушно от управляващата партия ГЕРБ, както и от "Атака" и РЗС. Срещу текстовете се обявиха опозиционните партии БСП и ДПС, като социалистите го атакуваха пред КС.

По силата на този лустрационен текст тогавашният кандидат за председател на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Божидар Димитров, чиято битност на сътрудник на ДС бе осветена от Комисията по досиетата, бе изтеглен от парламента и Бойко Борисов го направи министър без портфейл, поемайки "лично" отговорност за решението си.

Според решението на КС принадлежността на народни представители към структури на бившата ДС "е свързан с тяхното лично и обществено положение. А това са критерии, по които конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите, което се отнася и за народните представители. Тази дискриминационна мярка лишава народните представители от възможността да осъществят държавната власт в Народното събрание и не им позволява да изпълняват конституционните си функции, възложени им от избирателите".

Съдиите считат, че "конституцията не позволява подобни ограничения, а като ги въвежда, чл. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание нарушава конституцията".

Другата част от жалбата на левицата, че лустрационният текст в правилника на парламента е в противоречие с признатите от България международни норми, съдиите от КС са я оставили без разглеждане, защото парламентарният правилник няма статут на закон.

Особено мнение решението на съда са изразили съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Докладчик по делото е Георги Петканов.

"Ако погледнете как през последните години е конституиран Конституционният съд, е нормално да има такова решение", коментира решението на КС премиерът Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?