Конституционният съд прекрати делото срещу закона “Петканов”

На закрито заседание във вторник Конституционният съд е решил да прекрати делото, заведено по искане на бившия главен прокурор Никола Филчев срещу текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, известен повече като законът “Петканов”. Мотивите на Филчев бяха, че собствеността е неприкосновена и конфискуването ѝ е противоконституционен акт, както и че противоречи на редица европейски конвенции за правата на човека, които България е ратифицирала.

В решението си съдиите постановяват, че след като казусът е бил допуснат за разглеждане, е постъпило искане от новия главен прокурор Борис Велчев, който оттегля внесеното от предшественика му питане с мотива, че не споделя посочените в питането позиции.

В съобщението от съда, публикувано в сряда се казва: “Конституционният съд приема, че производството следва да се прекрати. Конституционният съд не може да се самосезира; той действа само по инициатива на органите, посочени в чл. 150, ал. 1 от конституцията. Когато тази инициатива бъде оттеглена, производството не може да продължи. Производството може да бъде прекратено поради оттегляне на искането във всяка фаза на конституционния процес.”

Решението е подписано с особеното мнение на двама от съдиите Маргарита Златарева и Румен Янков.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?