Конституционният съд реши делото за допуска в полза на ген. Шивиков

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционна нормата, която задължаваше властите да отнемат автоматично допуска до класифицирана информация на държавните служители, когато срещу тях се образува наказателно дело. Съдът бе сезиран от президента Росен Плевнелиев заради казуса с генерал Димитър Шивиков, който бе освободен от военна служба заради образувано досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение.

В жалбата си държавният глава стъпва основно на презумпцията за невиновност. Той напомня, че конституцията прогласява, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Законът за защита на класифицираната информация в момента работи точно в обратната посока.

Започването на официално разследване срещу държавен служител води до задължение за автоматично отнемане на допуска до класифицирана информация, както и за непредоставянето на такъв. Няма значение дали въпросният служител е осъден или не.

Това на свой ред води до автоматично освобождаване от работа за военните, служителите на ДАНС, редица други служители в сектор "Сигурност", регулаторите и високопоставени чиновници в министерствата.

Досега законът създаваше редица други ограничения за издаване на допуск, включително при реабилитация или при произнасяне на оправдателна присъда. Президентът твърди, че засегнатите търпят редица неблагоприятни последици като най-сериозната от тях е отнемане на правото на труд съобразно специфичната квалификация.

КС приема тези доводи и постановява, че засегнатите от закона в момента не разполагат с никакви правни средства за защита. Решението на съда означава, че парламентът трябва да промени процедурите за издаване и отнемане на допуск до класифицирана информация.

Властите ще трябва да преценяват всеки случай индивидуално, дори когато срещу определено лице има образувано досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Конституционните съдии отчитат, че законът сега поставя знак за равенство между осъдените и тези, за които тепърва трябва да се доказва вина. За тези, които още не са осъдени все още е в сила презумпцията за невиновност, но въпреки това те бива уволнявани заради отнет допуск.

Аргументът на КС е, че образуването на досъдебно производство е формален акт на прокурора. В този момент на делото не може да се прави генерален извод за авторството на съответното престъпление, което на свой ред означава, че не бива да се налагат толкова сериозни рестрикции.

"Законът не осигурява действителен и ефективен корекционен механизъм за защита в тези случаи... Положението остава същото дори когато по отношение на засегнатия кандидат е налице влязла в сила присъда, с която той е признат за невинен и оправдан. ", се казва в решението на съда.

КС отменя нормата, обявявайки, че тези ограничения са непропорционално. "Защитата на националната и международната сигурност могат да бъдат успешно и ефективно постигнати и без коментираното ограничение", се казва решението.

Съдът твърди, че действащата правна уредба не създава правни пречки наличието на висящо наказателно производство да бъде преценявано комплексно и съобразно всеки отделен случай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?