Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Конституционният съд се подигра с правителството за Булгартабак

0 коментара

Минути след като по предложение на вицепремиера Николай Василев, в началото на днешното си заседание правителството прекрати цялата приватизационна процедура за "Булгартабак холдинг", Конституционният съд отложи със седмица делото за промените в закона за приватизация. Магистратите са определили този срок за получаване на допълнителни доказателства и становища.

Председателят на Конституционния съд Румен Янков е докладвал молба на народния представител Любен Корнезов, с приложена към нея справка за отсъстващи народни представители от заседанията на 30 януари 2003 г. и 27 февруари 2003 г.

В заседанието на 30 януари 2003 г. е са приети на първо четене промените в закона за приватизация, а на заседанието на 27 февруари е отхвърлено отлагателното вето на президента по този закон.

Съдиите са преценили, че следва да се поиска от Национална служба "Гранична полиция" справка удостоверяваща били ли са в чужбина на 30 януари 12 народни представители от НДСВ и ДПС и на 27 февруари 2003 г.народните представители Весела Драганова и Иван Искров.

Пред Дарик радио Любен Корнезов обаче коментира изненадата си от днешното отлагане. Той заяви, че още в първоначалната молба на БСП гласуването с карти на липсващи в залата депутати е посочено като основание за обявяването на противоконституционни на поправките в закона за приватизация. Отделно, на 25 март Корнезов внесъл молба в КС магистратите да изискват от парламента справка за наличните и липсващите депутати.

Така, след като правителството се опита да изпревари КС и да сключи в кратки срокове сделка за Булгартабак преди неговото решение, но не успя да финализира преговорите и се отказа, съдът, който предварително бе оповестил, че днес в открито заседание ще вземе решение, отложи гледането на делото.

Промените в закона за приватизация бяха приети от мнозинството в парламента с основната цел да се завърши сделката за Булгартабак с кандидата "Тъбако кепитъл партнърс", класиран през юли м.г. на първо място от Агенцията за приватизация и декласиран в края на годината от Върховния административен съд. След приемането им те бяха веднага атакувани в КС от БСП, ОДС и президента като противоконституционни, защото отмениха съдебния контрол върху решенията на изпълнителната власт за избора на купувач на 15 фирми, включително и Булгартабак. Повечето юристи прогнозираха, че конституционните съдии едва ли ще одобрят тези поправки.

Заради основателните съмнения управляващите започнаха надпревара с времето. Почти светкавично след публикуването на поправките в закона в "Държавен вестник", АП върна в приватизационната процедура "Тъбако кепитъл партнърс", веднага предложи на Министерския съвет да одобри този кандидат за предпочетен купувач, правителството взе решение и веднага го внесе в парламента. На 12 март управляващото мнозинство гласува решение на Народното събрание, с което одобри кандидата и даде едномесечен срок на изпълнителната власт да финализира преговорите по приватизационния договор.

Макар че срокът изтичаше на 12 април, кабинетът се впрегна да довърши изцяло сделката до днес, 3 април, за да изпревари решението на Конституционния съд, което няма обратна сила.

Бързането се подгря и от откритото писмо на конституционния съдия Георги Марков, разпространено на 14 март, два дни след решението на парламента. В него Марков призова колегите си в КС още на заседанието във вторник, 18 март, да обединят трите дела на президента, БСП и ОДС в едно и веднага да излязат с решение. Той настоя за бързо и окончателно решение, защото "правителството и парламентарното мнозинство предприемат действия, с които откровено признават, че се цели да се обезсмисли евентуално отменително решение на Конституционния съд".

На финала на бързането преговорите се затегнаха и в понеделник НДСВ и ДПС взеха политическо решение, че ще прекратят процедурата, заради която промениха цял закон. За единствен виновник за провала на сделката управляващите посочиха купувача, който в последния момент бил поставил неизпълними условия и представил банкова гаранция, която не отговаря на изискванията на Агенцията за приватизация.

За всички стана ясно, че преговорите с кандидат-купувача не са продължили до 12 април в опит да се изчистят противоречията заради факта, че е изтекло времето до съдебното заседание на 3 април.

Агенцията за приватизация отхвърля обвиненията за провала на сделката

Днешното решение на правителството бе съобщено пред медиите от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Илия Василев. Той информира, че АП съвместно с министерствата на икономиката, на земеделието и на финансите, ще се постараят в най-скоро време да отворят нова процедура за приватизацията на Булгартабак.

Изпълнителният директор на АП отхвърли обвиненията срещу ръководството на агенцията и преговорния екип, че носят вина за провалената сделка.

Тази теза тръгна от вчерашното изявление на лидерът на ДПС Ахмед Доган, който оневинявайки вицепремиера Николай Василев за случая, заяви, че структурата, която води преговорите, е АП и доколкото знае, вицепремиерът не е бил информиран за условията, които са минирали сделката. На въпроса няма ли все пак на някакво ниво да се поеме политическа отговорност, Доган отвърна, че управляващите анализирали ситуацията.

Днес Илия Василев заяви: "Аз мисля, че Агенцията за приватизация и екипът, който преговаряше по сделката, през целия този период на преговори в пълна степен защити националния интерес, като напълно съблюдаваше законовата и подзаконовата рамка и всички условия в конкурса".

Всъщност, Василев стана изпълнителен директор на агенцията само преди 20 дни, след като парламентът избра тогавашния шеф на АП Апостол Апостолов за председател на новата комисия по финансов контрол. Дотогава Василев, който бе зам.изпълнителен директор, се занимаваше основно с преговорния екип по сделката на БТК, а Апостолов - по тази за Булгартабак.

Правителство и купувач се разделиха без взаимни претенции

От АП днес съобщиха също, че след решението сделката да бъде прекратена, с "Тъбако кепитъл партнърс" е подписан взаимен протокол за края на преговорите.

В протокола е постигнато съгласие, че депозитът за участие в процедурата в размер на 2.5 млн.евро ще бъде върнат на кандидат-купувача. Като основно различие в документа е посочено несъгласието на "Тъбако кепитъл партнърс" да изпълни изискването на управляващите да не препродава акциите на дружеството - купувач за срок от 5 години.

Постигнатото споразумение с купувача и връщането на депозита е признание за вината на НДСВ и ДПС за провала на сделката, заяви депутатът от БСП Петър Димитров. Като аргумент той цитира конкурсната документация, в която изрично се казва, че ако сделката не се сключи по вина на купувача, депозитът се задържа от АП.

Димитров поиска виновните министри да си подадат оставката, а самото мнозинство да инициира предсрочни парламентарни избори.

В протокола, подписан с неуспелия купувач, са цитирани всички елементи от приватизационния договор, по които преговарящите не са постигнали съгласие. В документа, подписи под който са поставили и от "Тъбако кепитъл партнърс", се казва, че купувачът не е представил безусловна и неотменяема банкова гаранция за 30 млн. евро, която да обезпечи изпълнението на задълженията по приватизационния договор. Тази сума трябваше да бъде на разположение на Агенцията за следприватизационен контрол, която да тегли от нея, ако купувачът не изкупи заявеното количество тютюн, не изпълни програмата си за трудова заетост и ангажимента си за необходимите инвестиции.

В съобщението на АП се казва, че ведомството е предоставило на участниците в процедурата точен формат на банкова гаранция, но на финалния етап от преговорите "Табако Кепитъл Партнърс" са представили гаранция, която не отговаря на изискванията.

Друго задължително условие, което купувачът не е искал да приеме, е забраната за залагане на акциите на холдинга и трите структуроопределящи дружества - "София БТ", "Благоевград БТ" и "Юрий Гагарин" - Пловдив. Условията предвиждаха акциите на тези дружества да бъдат блокирани в полза на държавата в Централния депозитар за срок от 5 години, а евентуално залагане да става само след разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/. В процеса на преговорите купувачът поискал да получи от АСК, преди сключването на сделката, еднократно разрешение, което дава възможност през следващите 5 години акциите на трите дружества да бъдат залагани като обезпечение по кредити пред финансови институции.

Купувачът поставил под условие и изискването за изкупуване на тютюн по време на финалните преговори. Той е поискал издаването на допълнителни лицензи за производство на цигари в България на други инвеститори да се отразява на ангажимента на собственика на Булгартабак за изкупуването на заявените количества тютюн. От АП заявяват, че по този начин ще бъде намалено количеството изкупуван тютюн, на база на който този купувач е класиран на първо място в конкурса.

Друго неприемливо условие била предложената от "Тъбако кепитъл партнърс" сложна арбитражна процедура по отстраняване на неизпълнените ангажименти по приватизационния договор.

Последният проблем в преговорите е бил отказа на купувача от използването на съпоставими на счетоводни практики. Ставало въпрос за намиране на база, въз основа на която да се оценява повишението или понижението на стойността на нетните активи на "Булгартабак холдинг".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.