Конституционният съд сезиран за антикорупционната комисия на Яне Янев

Любен Корнезов, сн. БГНЕС

БСП и ДПС събраха необходимите подписи, за да сезират Конституционния съд по повод новата временна комисия, която трябва да разследва корупцията по високите етажи на властта. Под искането са се подписали 54 народни представители и искането е внесено.

Досега Конституционният съд е обявил 124 текста, приети от парламента, за противоконституционни и очаквам това да се случи и сега, прогнозира Любен Корнезов от БСП.

 

Никъде в решението на парламента или в друг нормативен акт няма дефиниция за "висок етаж" - кои са средните, ниските или първите етажи, пише в мотивите на вносителите. Освен това те посочват, че комисията няма правомощията да се произнася по прекратени дела и преписки.

 

"Тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата основно на съдебната власт. Тук е решението, с което се дава на Яне Янев правото да изисква и анализира наказателни дела, прекратени преписки, а прекратяването на едно наказателно дело става с акт на съда и прокуратурата. Следователно тази комисия, начело с Яне Янев, се поставя над съд, над прокуратура", заяви Корнезов.

 

По думите му според решението тази комисия трябва да установи "обективната истина по всяко едно дело". "В Българската конституция ясно е казано, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна, както знаете и съдебна. Парламентът осъществява парламентарен контрол, но само върху изпълнителната власт. Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху съдебната власт", посочи Корнезов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България