За да отложи вземането на решение

Конституционният съд ще направи безпрецедентно изслушване на Делян Пеевски

И депутатът от БСП Иван Иванов е призован пред КС

Делян Пеевски

Конституционният съд (КС) реши във вторник да направи безпрецедентно лично изслушване на депутата от ДПС Делян Пеевски, което ще се проведе на 8 октомври. С това институцията на практика отложи взимането на решението по делото, въпреки че проектът за решение вече е написан от докладчика Румен Ненков.

До делото за Пеевски се стигна след избора му за председател на ДАНС и оттеглянето му три дни по-късно под натиска на протестите. От ГЕРБ подадоха жалба в КС, с която поискаха Пеевски да бъде обявен в несъвместимост с позицията му депутат и да бъде изгонен от Народното събрание. Причината е, че той е бил избран за шеф на ДАНС и няма как да се върне в парламента.

От ДПС обаче твърдят, че Пеевски не е подписал необходимите протоколи за встъпване в длъжност в ДАНС, а Народното събрание не е приело решение за прекратяване на депутатския му мандат. Досега в своята практика КС никога не се бе възползвал от възможността да прави лични изслушвания и приемаше в писмен вид мненията на засегнатите по разглежданите дела.

"Конституционният съд намира, че прекратяването на пълномощията на народния представител представлява неблагоприятна за него последица, доколкото той се лишава от придобит правен статус въпреки неговата воля, поради което е необходимо да му се предостави правото на защита по чл. 56 от Конституцията", се казва в определението на КС.

Определението обаче не дава отговор на въпроса защо Пеевски е привикан лично. В него се казва, че "правото на защита е универсално право, което наред с представянето на доказателства и изразяването на становище включва и осигуряване на ефективна възможност за реализация пред съответната държавна институция". С оглед на това се мотивира и личното участие на депутата от ДПС в производството. Той обаче вече е представил доказателствата и становището си в писмен вид, както винаги досега се е случвало по делата пред КС.

Малко по-късно КС реши да призове на изслушване и депутата от БСП Иван Иванов. Той бе избран за заместник-министър на МВР, но само няколко часа по-късно бе оттеглен, защото се разбра, че е работил за СИК в Шумен. ГЕРБ поиска и Иванов да бъде обявен в несъвместимост с позицията си на депутат.

Съдът ще иска и допълнителни доказателства по този случай, включително всички документи от Министерския съвет за назначаването му, акт за встъпването му в длъжност и подадената от него депутатска оставка.

Още преди да се вземе решението за личните изслушвания, неофициално се разбра, че председателят на съда Димитър Токушев (назначен в Конституционния съд от президента Георги Първанов през 2006 г.) е настоял съдиите да приемат определението за призоваването на Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение.

От писмо на докладчика по делото Румен Ненков се разбра, че той не е съгласен с подхода на Токушев и заявява, че е "абсурдно" да се приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. Ненков смята, че е напълно достатъчно, каквато е била практиката досега, депутатът да се призове с едно писмо на председателя или докладчика.

Ненков заявява, че не желае да носи отговорност за забавянето на делото, както и за авторитета на съда.

Румен Ненков е избран за конституционен съдия от квотата на съдебната власт. Той е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Законът задължава Конституционният съд да даде възможност на народните представители, застрашени от предсрочно прекратяване на мандата, да дадат лично обяснение пред съда. Решението на институцията обаче е странно, защото и Пеевски, и Иванов вече са представили писмени становища по делото. В такъв случай безпрецедентното решение за лично изслушване води само до забавяне на решаването на казуса, което е от полза само за БСП и ДПС.

Във вторник бившите конституционни съдии проф. Емилия Друмева и Димитър Гочев обясниха, че мандатът на депутатите се прекратява само с изрично решение на парламента при подаване на оставка. В случая с Пеевски и Иванов обаче такова решение не е взето.

Конституционният съд прие във вторник определение за допускане на делото, което трябва да отговори на въпроса дали е законно предсрочното освобождаване от Народното събрание на бившия шеф на здравната каса Пламен Цеков.

КС назначи и тройна експертиза по делото по жалбата на РЗС, внесена чрез ГЕРБ, за законността на изборите в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?