Конституционният съд ще решава казуса с липсващия указ на Марин

Конституционният съд ще решава казуса с липсващия указ на Марин

Върховният административен съд (ВАС) ще сезира Конституционния съд (КС) по казуса с липсващия указ за упълномощаване на бившия вицепрезидент Ангел Марин за втория му мандат, съобщи председателят на ВАС Георги Колев в четвъртък.

"Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС", заяви Колев.

Върховният административен съд изиска преди ден от президентство указа по дело, заведено от сочения за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало Константин Циганов срещу отмяната на гражданството му.

Няма законов в срок, в който президентството трябва да отговори на съда, но от "Дондуков"2 вече официално съобщиха, че президентът Георги Първанов

Парламентарна анкетна комисия може да провери помилванията на Марин

РЗС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия за действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство, съобщиха от партията. 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими са подкрепили искането при необходими 48 според правилника на НС.

Още


не е издавал указ за правомощията на Марин през втория мандат. Марин съобщи, че решението е било взето след консултация с юристи, които той обаче не позова поименно. Според конституционалисти обаче издаването на нов указ за втория мандат е било необходимо.

Така казусът с липсващия указ ще бъде решен от Конституционния съд, в който една трета от 12-те съдии се назначават от президента.

Съдии от ВАС, цитирани от БТА, са обяснили, че ако от "Дондуков" 2 отговорят, че не е подписван указ, то съдебният състав сам решава дали да изпрати делото в КС. В този случай делото във ВАС ще бъде спряно, а след това КС ще се произнесе по допустимостта. В случай, че конституционните съдии решат, че КС трябва да разгледа делото, те тълкуват конституцията в насока нужно ли е било подписването на втори указ.

Президентът Росен Плевнелиев обяви преди дни, че "казусът с помилванията не е толкова голяма драма за каквато се представя" и подобно на вицето си Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието, даде да се разбере, че новата администрация на "Дондуков" 2 не желае да се раздухва избухналият скандал.

Казусът обаче може и да се окаже "драма", тъй като влече правни последици като тази да бъде върнато българското гражданство на изгонения от страната руски мафиот Константин Циганов.

Той обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото.

Името на Циганов отново се завъртя в новините през последния месец, след като в. "Галерия" публикува снимка от 2008 г., на която се вижда как премиерът Бойко Борисов (тогава кмет на София) се здрависва на футболно игрище с руския мафиот, който по това време е обявен за международно издирване. Вестникът писа, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

Министър-председателят заяви, че не познава руснака, а информацията е "компромат". Нито го знам, нито го познавам, заяви Борисов без да отрича, че двамата са играли футбол заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?