Конституционният съд в Чехия отхвърли жалбата срещу Лисабонския договор

Чешкият Конституционен съд е отхвърлил жалбата на 17 чешки сенатори срещу Лисабонския договор, съобщи ДПА. Очаква се съдът да обяви официално решението си на заседание, което ще се състои до края на този месец.

Преди дни чешкият президент и известен евроскептик Вацлав Клаус обясни, че подписването на договора не е на дневен ред, докато не се произнесе Конституционният съд. Въпреки че парламентът ратифицира документа за реформи в съюза, Клаус все още не го е подписал. Договорът не е подписан и от полския президент Лех Качински, който обаче заяви, че ще го направи в кратък срок.

Жалбата в чешкия Конституционен съд бе внесена от група евроскептични сенатори, които настояваха да се разгледат части от Лисабонския договор, които биха могли да представляват заплаха за суверенитета на страната. Сенаторите настояваха в жалбата си още съдът да постанови промяна на закон, съгласно който сега двете камари на парламента одобряват всяко евентуално прехвърляне на националните компетенции от Прага към Брюксел. Конституционният съд е отхвърлил и това искане.

Смята се, че жалбата е последното препятствие пред Лисабонския договор в Чехия и след като съдът я отхвърля, чешкият президент Вацлав Клаус би трябвало да подпише закона за ратификация на документа, отбелязва ДПА.

Според полския всекидневник "Дженник" пък още в сряда Лех Качински ще подпише Лисабонския договор.

Договорът не може да влезе в сила, ако не бъде одобрен от всички 27 страни членки на блока. Най-сериозното предизвикателство пред документа бе ратификацията на документа в Ирландия, която единствено го подложи на референдум. В петък ирландците обаче дадоха подкрепата си за договора, след като преди 16 месеца го отхвърлиха.

Споделяне

Още от Свят