Конституционният съд в Румъния отмени глобите за неспазване на карантината

Конституционният съд в Румъния отмени глобите за неспазване на карантината

Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку призова правителството да предприеме незабавни действия, за да не се стигне до блокиране на съдилищата със съдебни дела, след като Конституционният съд отмени вчера глобите за неспазване на ограниченията за придвижване, въведени заради пандемията от Ковид-19, съобщава информационният сайт Зиаре.

Конституционният съд прие жалба, подадена от омбудсмана Ренате Вебер и постанови, че нормативният акт, с който бяха въведени глобите, е недостатъчно предвидим и липсват ясни критерии за размера на глобите. Съдът обяви нормативния акт за противоречащ на конституцията. За да паднат глобите обаче, те трябва да бъдат обжалвани пред съдилищата.

Около 300 000 глоби са наложени по време на извънредното положение, въведено в Румъния заради пандемията на 16 март. То бе удължено веднъж и сега се очаква да бъде заменено със "състояние на тревога" от 15 май. По време на извънредното положение бяха издадени няколко военни наредби, които регламентираха различни ограничения за населението с цел спиране на разпространението на новия коронавирус. Събраната сума от глоби бе изчислена тези дни на около 130 000 долара, съобщи ДПА. Образувани са и 538 съдебни дела за неспазване на ограниченията.

Заради пандемията Румъния забрани излизането на всички извън домовете им, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, до лекар или аптека, за покупки от първа необходимост и за извеждане на домашни любимци. Хората над 65 години имат право да излизат от дома си между 11 и 13 ч.

На 3 април глобите за нарушаване на режима на извънредно положение бяха увеличени от 100 леи на 2000 леи минимална глоба (40 лв. - 809 лв.) и от 5000 леи на 20 000 леи максимална глоба (2023 лв. - 8095 лв.). Минималната глоба за юридически лица нарасна на 3 април от 1000 леи (405 лв.) на 10 000 леи (4047 лв.). Максималната глоба за юридически лица остана непроменена - 70 000 леи (28 333 лв.). Бяха въведени и допълнителни санкции като конфискуване на имущество, предназначено, използвано или придобито в резултат на закононарушението; забрана за достъп до съответното имущество чрез запечатването му от компетентните органи; временно прекратяване на дейността и други.

Лидерът на опозиционната СДП Марчел Чолаку написа в профила си във Фейсбук, че многократно е обръщал внимание на правителството, че съществуват проблеми със законността във военните наредби. "Но те предпочетоха да действат силово с мисъл за имиджа си, а не за правата и фундаменталните свободи на румънците! Междувременно 300 000 румънци бяха глобени съгласно закон, който се прилагаше произволно и позволяваше злоупотреби", коментира Чолаку и призова за незабавни действия, за да не се задръстят сега съдилищата с дела за отмяна на глобите.

"Правителството не трябва да покрива дупките в бюджета с парите на хората. Това не е икономически план. Повечето румънци разбраха положението и спазваха мерките, обявени от властите, за да защитят своя живот и този на другите", коментира лидерът на опозиционната партия.

Лидерът на партия Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану пък заяви, че неговата партия, заедно със СДП и партия "Про Румъния", е изготвила законопроект, с който въпросните глоби ще бъдат анулирани автоматично, а не чрез съда, информира още Зиаре. Таричану каза, че техният законопроект ще попречи на това 300 000 румънци да препълнят съдилищата, да губят пари и време, да блокират работата на съда и да увеличат риска от заразяване.

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че е шокиран от решението на Конституционния съд за отмяна на нормативния акт за глобите и коментира, че "на властите им се пречи да защитават здравето и живота на румънците". "Това е призив за анархия и неуместно поведение", коментира Орбан, цитиран от ДПА.

По последни данни броят на заразените с новия коронавирус в Румъния е 14 107 души. Жертвите на болестта тази сутрин нараснаха на 868.

Споделяне

Още от Коронавирус