След пет месеца скандали

Конституционният съд вече е в пълен състав и може да работи

Гроздан Илиев, Сн: БГНЕС

Избраният за конституционен съдия от Народното събрание Гроздан Илиев положи клетва в четвъртък и с това приключи процедурата по попълване на състава на институцията. Този път клетвата мина безпрепятствено и сега Конституционният съд може да започне работа по отлежаващите с месеци дела. Президентът Росен Плевнелиев присъства на събитието протоколно и не държа речи.

Единственият гаф по време на церемонията бе, че администрацията на КС не успя да намери читав запис на българския химн и той бе спрян преди да бъде изслушан докрай.

С клетвата на Илиев бе затворена срамна страница от историята на парламентаризма в България заради скандалите около съдия Венета Марковска и прокурор Галя Гугушева, които блокираха КС за близо пет месеца. Венета Марковска бе избрана от Народното събрание, но не успя да се закълне заради бойкота на държавния глава, а Гугушева сама се отказа заради съмнения около финансите на семейството ѝ.

Чак от третия опит управляващите от ГЕРБ издигнаха кандидат, който се ползва с добра репутация в магистратските среди и не беше вкаран в скандали.

Избирането на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев за съдия в Конституционния съд обаче не мина съвсем безоблачно заради настъпилата политическа криза. Неговият избор трябваше да стане на 6 март, но заради оставката на правителството гласуването в Народното събрание бе пришпорено и се случи на 22 февруари. Това не беше особено трудно за ГЕРБ, защото към Илиев нямаше постъпили въпроси от гражданските организации, а и той беше единствената кандидатура.

По неофициална информация на Mediapool неговата личност е била проверена от ДАНС преди да бъде издигната, за да не се повтарят скандалите с Марковска и Гугушева.

Няколко часа преди да положи клетва в КС Гроздан Илиев бе освободен от магистратския си пост от Висшия съдебен съвет. Членовете на ВСС не гласуваха предложението на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев на Илиев да бъде дадена почетна грамота за дългогодишната му работа в системата. Причината е, че предложението не е внесено за обсъждане предварително. На същото заседание ВСС връчи почетна грамота на правосъдния министър в оставка Диана Ковачева.

Попълването на състава от 12 съдии в КС беше важно да завърши преди разпускането на Народното събрание, най-вече защото парламентарните избори се обжалват пред тази институция. Извън това КС трябва да решава дела срещу Закона за ДДС, Закона за кофискацията и Закона за управление на отпадъците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?