Конституционният съд вероятно ще "редактира" референдума на Слави

Конституционният съд вероятно ще "редактира" референдума на Слави

Конституционният съд (КС) най-вероятно ще "редактира" референдума, иницииран от шоумена Станислав Трифонов и ще остави в допитването трите въпроса, които не са оспорени от президента. Такива са нагласите в КС, научи Mediapool от свои източници. Референдумът ще се проведе в деня на президентските избори.

В петък държавният глава Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да се произнесе по три от шестте въпроса, които "Шоуто на Слави" предлага за всенародно допитване. Единият е да се гласува ли и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; вторият е за намаляване на броя на народните представители до 120 и третият е дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

По неофициална информация Конституционният съд, който няма краен срок за произнасянето си, ще го стори в най-кратки срокове, защото иначе би възникнал казус, който дори може да направи невъзможно провеждането на референдума. "Ако половината въпроси са при нас за становище, а другите не са оспорени, какво ще правим – ще проведем половин референдум ли? Или ще проведем допитване с всички въпроси, но под заплахата, че дори да има положителен отговор на някои въпроси, после КС ще каже, че гласоподавателите не могат да се произнасят по тях?", обясни ситуацията член на КС.

Очаква се институцията да се произнесе най-късно до края на юли. Ако три от въпросите отпаднат, допитването, инициирано от комитет, оглавяван от Станислав Трифонов, ще се проведе по трите неоспорени въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?; Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Конституционното дело вече е разпределено на съдията от квотата на президента Кети Маркова.

Парламентът реши да пусне и шестте въпроса, предложени от "Шоуто на Слави", без да ги редактира, макар повечето депутати да бяха наясно, че част от тях са проблемни. Парламентарна група на ДПС гласува "против" с аргумента, че законът не позволява национално допитване по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

"Против" гласуваха и по един депутат от БСП и Реформаторския блок, а останалите от групата на левицата, както и колегите им от "Атака" изобщо не участваха в гласуването.

Впоследствие президентът оспори част от въпросите, посочвайки, че според сега действащата Конституция промени в нея или нов основен закон могат да бъдат приемани от Велико Народно събрание (ВНС).

Според Плевнелиев не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България