Конституционният съд забрани смъртното наказание в Русия

Конституционният съд (КС) на Русия излезе с постановление, според което смъртното наказание не може да се прилага в страната дори след изтичането на мораториума върху прилагането му, съобщи в четвъртък агенция "Интерфакс".

Мораториумът изтича на 1 януари 2010 г. с въвеждането на системата на съдебните заседатели и в последния руски регион – Чечения. След това нямаше да има формални причини за издаването на смъртни присъди в страната.

КС счита, че въвеждането на системата на заседатели на цялата територия на Русия не отваря възможността да се прилага смъртното наказание, съобщи ИТАР-ТАСС.

С постановлението на съда мораториумът върху най-тежката присъда се удължава до ратификацията на протокола за нейната отмяна.

Както заяви председателят на КС Валерий Зоркин, цитиран от "Интерфакс", Русия е подписала редица международни норми, които забраняват или препоръчват забраната на смъртното наказание. По думите му Русия бе поканена за член на Съвета на Европа чак след като обеща да отмени наказанието.

Въпросът за запазването или отмяната на мораториума върху най-тежката наказателна мярка възникна в края на октомври, когато към Конституционния съд се обърна Върховният съд на Русия. Съдиите се опасяваха от възникването на неопределеност след 1 януари 2010 г.

Мораториумът върху смъртното наказание бе наложен в Русия през 1999 г. Последното изпълнение на най-тежката присъда е било на 2 септември 1996 г.

Споделяне

Още от Свят