Консултантът за АЕЦ "Белене" трябва да прекрои проекта

“Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) стартира процедурата за избор на финансов консултант по проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от дружеството в петък.

Обявата е публикувана в две от най-авторитетните издания в света - Financial Times и The Economist, посочват от БЕХ.

Бъдещият консултант ще трябва да обнови финансовия модел на проекта по икономически обоснован начин, както и да изработи концепция за нова акционерна структура на бъдещата проектна компания за реализацията на централата. Избраникът ще трябва също така да подготви документацията за избор на бъдещите инвеститори, да изготви шорт листа с най-добрите предложения за участие, както и да участва в преговорите с предпочетените кандидати.

Освен това консултантът ще има задължение да подпомага сегашния инвеститор НЕК или компанията му майка БЕХ в преговорите с компанията изпълнител на строежа – руската “Атомстройекспорт“, свързани с настоящия статус на проекта и преструктуриране на сключените вече договори и споразумения по проекта.

Конкурсът ще е двустепенен, като първият етап ще е с преквалификация на кандидатите. До участие ще се допускат юридически лица и консорциуми, като всеки един от тях ще има право да подаде само една оферта. Има изисквания за Кандидатите ще имат право да разчитат на подизпълнители за изпълнението на до 30 на сто от обема на възложените дейности.

Кандидатите за участие в процедурата могат да искат обяснения по процедурата и да задават въпроси до 15 март, като от БЕХ обещават отговори до три дни от постъпването на запитванията. Документи за участие ще се приемат до 17 часа на 25 март 2010 г.. Очакваната дата за избор на консултант и сключването на договор с продължителност година и половина-две е в средата на месец юни 2010 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?