Консултантите на Цветан Василев в САЩ се целят в Пеевски и Цацаров

Двамата ще бъдат посочени като отговорни за репресии над банкера

Джоузеф Огъстин. Снимка: JWI

Консултантите на банкера в изгнание Цветан Василев от базираната във Вашингтон компания JWI (Jefferson Waterman International) фокусират усилията си да задействат закона "Магнитски" по казуса с КТБ върху депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Целта им е двамата да понесат санкции като носещи основна отговорност за нарушаване на правата на мажоритарния собственик на фалиралата банка.

Това обясни вицепрезидентът на JWI и бивш агент на ЦРУ Джоузеф Огъстин в интервю за телевизия BiT, излъчено в събота. Преди ден изданието The Hill съобщи, че Василев е наел срещу 50 000 долара на месец американската компания в опит да търси закрила от Вашингтон по силата на закона "Магнитски", който дава възможност на САЩ да защитават хора, разкриващи корупционни афери, както и да санкционират лица, които ги репресират.

Огъстин работи по случая съвместно с омпанията на бившия конгресмен и губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън The Richardson Foundtion. Очаква се именно той да задвижи процедурата за евентуалното разглеждане на случая на Василев по закона "Магнитски".

"През ноември 2016 г. ни обърнаха внимание за случая. Решихме да проучим и да намерим начин да помогнем. Отидох в Белград и Цветан Василев успя да ме убеди, че е жертва на българска корупция и че има атака срещу него", разказа Огъстин.

По думите му досега не е даван ход на дело по закона "Магнитски", но има няколко случая, разгледани от Държавния департамент.

"Ние планираме да подготвим иск до Държавния департамент. Преди това искането трябва да получи одобрение от Конгреса – и от двете партии, а после Държавният департамент трябва да го предаде на Министерството на финансите. Ако и те одобрят иска за санкции, случаят отива на бюрото на президента", обясни вицепрезидентът на JWI, подчертвайки, че Пеевски и Цацаров "са конкретните личности, които ще бъдат определени като нарушители на човешките права".

Огъстин заяви още, че с екипа му са проучили данните за България от годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света и са преценили, че е възможно Василев да е станал жертва на кампания за прикриване на корупция.

"Разгледахме заемите на стойност 200 милиона евро, които Пеевски е взел от банката и е отказал да върне. Разгледахме нахлуването на баретите в банката през 2014 г., как са унищожени банкови документи, как БНБ не се е намесила, заплахите срещу Василев", добави консултантът без обаче да прогнозира какъв е шансът клиентът му да получи закрила от САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?