Консултантите по Бургас-Александруполис казват за регистрацията на компанията

Юридическите консултанти на България, Гърция и Русия ще посочат страната, в която да се регистрира Международна проектна компания (МПК), съобщиха в петък от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).  Фирмите консултанти “Paul Hastings” – САЩ (на България) и английските компании “Norton rose” (на Русия) и “Аlen Overi” (на Гърция) ще предложат до седмица аргументирано предложение, в която страна членка на Европейския съюз е най-добре да се регистрира бъдещото дружество, което ще управлява петролната тръба. В края на миналия месец министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов коментира, че според направено изследване, най-подходящи за бъдещата регистрация са офшорните зони Люксембург, Кипър и Холандия.

Българският участник в проектната компания - “Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис - БГ” АД  е поискала в учредителния документ за създаване на МПК да се разпишат подробно и ангажиментите за опазване на околната среда. Руските държавни фирми са се съгласили с искането. Наскоро кметът на Бургас Йоан Костадинов поиска гаранции, че бъдещето съоръжение ще е безопасно за туристическия сектор на региона, след като областният управител на съседната гръцка провинция Еврос заплаши местните власти да спрат проекта, ако няма гаранции, че той няма да съсипе туризма и качеството на селскостопанската продукция.

Фирмите – акционери на трите страни ще се срещнат отново в Атина на 23 август, уточниха от МРРБ. Едва след учредяването на проектната компания ще се работи по геоложките проучвания и доклада за въздействие на съоръжението върху околната среда.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?