Консултантска компания отчете рекорден ръст от 44% в наемането на офиси

Консултантска компания отчете рекорден ръст от 44% в наемането на офиси

Консултантската компания за имоти "Фортън" отчете рекорден ръст от 44% на наетите офиси през третото тримесечие на годината спрямо предходното и 13.4% повече отдадени площи спрямо същия период на 2012 г.

 

Офис пазарът печели от факта, че България привлича компании, които установяват или разширяват центрове за обслужване на клиенти и бизнес процеси в европейски мащаб. Секторите на информационните технологии и аутсорсинг в най-голяма степен допринесоха за растежа на наетите площи през тримесечието. Експанзията доминираше значително над преместванията, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън". По данни на компанията 83% от обема наети площи се дължи на растеж на бизнеса.

 

"Компаниите се възползват от ниските разходи за дейността – труд, данъци и цена на недвижими имоти. Бизнесът им расте и те наемат нов персонал. Активността на пазара доведе до значително намаление в процента незаети площи и до "събуждане” на инвестиционната активност", посочи Лашова.

 

От началото на юли до края на септември не бяха завършени много първокласни офис площ. В резултат на тенденциите за спад на строителството и ръст на усвояването на офиси незаетите площи намаляват за трето поред тримесечие и вече са 30.1% от всички новопостроени.

 

Десетте водещи офис проекта продължават да привличат основната част от наемателите. Свободните площи в тях също намаляват и вече достигат 12.6 на сто.

 

"Още няколко съществени по размер сделки се подготвят в момента. Ако приключат с успех до края на годината, то усвоените площи през 2013 г. може да надхвърлят 100 хил. кв. м", казва Лашова. През 2012 г. "Фортън" отчете усвоени 96 500 кв. м.

 

В отговор на тези тенденции за първи път от 2010 г. насам строителните предприемачи отново се активизират. Нови 15 хил. кв. м бяха добавени към площите в строеж през тримесечието.

 

"До края на 2014 г. очакваме въвеждане в експлоатация само на два значителни проекта – това са офис частта на "България мол" и "Капитал форт". Инвеститорите го знаят и вече планират действията си за следващия етап”, каза Лашова.

 

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие на ниво 12.5 евро/кв. м на месец в центъра на града и между 9 и 12 евро в широкия център, по основни булеварди и в установени бизнес райони в кварталите.

 

"В сградите, които напреднаха достатъчно в отдаването под наем, наемодателите опитват по-високи наемни нива, особено когато отдават по-малки по размер помещения. От друга страна, наемателите започват да обръщат повече внимание на проектите, разположени извън коридора на бул. "Цариградско шосе", например летището и бул. "България", коментира Михаела Лашова.

 

Според нея някои собственици на офиси са окуражени да предлагат по-високи наеми, което е оправдано от липсата на интересно ново предлагане през следващите шест месеца. В същото време на пазара все още има готови сгради с относително висок процент свободни площи, които носят равновесие на пазара. Затова очакваме стабилни наемни нива в последното тримесечие на 2013 г. и умерен ръст в началото на следващата, каза Лашова.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?