Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Консултантските фирми в ЕС – бизнес за милиони, който не подлежи на проверка

23 коментара
Консултантските фирми в ЕС – бизнес за милиони, който не подлежи на проверка

Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco. Тези имена не означават нищо за средностатистическия европеец.

Това обаче са финансови консултантски компании, изиграли централна роля при всички спасителни планове в еврозоната, издали към настоящия момент фактури на стойност над 80 млрд. евро за сметка на данъкоплатците от Кипър, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.

Техните "независими" експертизи се използват от "Тройката" международни кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд – при вземането на решения колко държави или банки се нуждаят от предотвратяване на банкрут.

Тези компании често се наемат без публичен търг, което повдига въпроса за прозрачността и отчетността.

Понякога се наемат въпреки от потенциалния конфликт на интереси, възникващ заради връзките им с инвестиционни фондове и други доставчици на финансови услуги.

Консултантите от своя страна наемат подизпълнители, от което възниква допълнителния въпрос кои имат достъп до вътрешна вътрешна информация и как я използват.

Освен местни юридически фирми, подизпълнителите почти винаги включват един или повече от "Четирите големи" одиторски компании – Deloitte, Ernst&Young, KPMG и PriceWaterhouseCooperse (PwC).

Крайният резултат е "златен кръг" от около дузина големи фирми с фактически монопол върху спасителните операции, осъществявани от ЕС.

Да вземем например Alvarez and Marsal. Тази консултантска компания, базирана в Ню Йорк, е спечелила 2 млн. евро за закрепването и управлението на испанска "лоша" банка през 2012 г.

По типичен модел, фирмата възлага на испанската юридическа кантора Cuatrecasas и японските компании Nomura и PwC да помогнат в работата.

Компанията спечели 6.6 млн. евро и за работата си по спасителния план за Кипър, но действията ѝ там предизвикаха скандал, който извади на бял свят гореспоменатите въпроси.

Според вътрешен одит, проведен от борда на Кипърската централна банка, компанията е получила парите, въпреки че не е отговаряла на изискванията за част от работата.

Докладът от одита (видян от EUobserver) сочи, че Alvarez and Marsal е получила 1.1 млн. евро плюс ДДС, за да оцени Bank of Cyprus, която бе основният кредитор в страната до декември 2012 г. Получава и допълнително възнаграждение от 250 хил. евро, за да продължи работата си и през 2013 г.

През декември м.г., докато Кипър се опитваше да си осигури финансова помощ от другите държави в еврозоната, шефът на централната банка Паникос Деметриадес избира Alvarez and Marsal като един от възможните изпълнители по още няколко нови договора. Той направи това, въпреки че бордът беше "отписал" тази компания заради "потенциален риск от конфликт на интереси" във връзка с оценката на Bank of Cyprus.

Деметриадес даде на Alvarez and Marsal два от новите договори, независимо от резервите, изразени от борда.

В началото на 2013 г., компанията получава 960 хил. евро плюс ДДС и разходи от 270 хил. евро, за да анализира плановете за рекапитализация на кипърските банки.

Също така, получава и 2.7 млн. евро плюс ДДС и разходи на стойност 540 хил. евро, за да помогне при преструктурирането на самата Bank of Cyprus и Laiki bank.

Скандалът с тайната такса

"Потенциален риск от конфликт на интереси" обаче се оказва само върхът на айсберга.

Скандалът избухна през октомври т.г., когато кипърски медии съобщиха, че Деметриадес е удостоил Alvarez and Marsal с още една огромна такса от 15 млн. евро, без знанието на борда.

Бонусът възлиза на 0.1 процент от общата стойност на рекапитализацията на кипърските банки (15.7 млрд. евро).

Според вътрешната кореспонденция и проектодоговори от март т.г., изпълнителният директор на консултантската компания, Хал Хирш, и Деметриадес са се разбрали за таксата, за да може рекапитализацията да продължи на всяка цена.

След тежки разговори в Брюксел, последното споразумение по спасителния план включва конфискация на депозитите на физически лица, надхвърлящи 100 хил. евро.

Тайният бонус повдига въпроса: колко обективни са били Alvarez and Marsal в оценката си за кипърските банки, когато им е била обещана част от сумата, предназначена за спасяването им?

Скандалът също показва какво може да се случи, когато договорите се дават при закрити врата.

В писмена бележка от октомври, Деметриадес твърди, че се е съгласил с таксата под натиск от страна на американската фирма. Според одиторския доклад на Централната банка, той казал, че споразумението е "подписано под принуда" и че Хирш е заплашвал, че целият екип на Alvarez ще напусне Кипър в пика на кризата, ако Деметриадес не подпише.

В началото на септември, след като Централната банка приключва договора си с консултантската фирма, тя настоява цялата сума от 15 млн. евро да ѝ бъде изплатена.

Вследствие от недоволството на борда и аргумента им, че не са знаели за сделката, компанията предлага да вземе по-малка сума.

"Бихме се съгласили на такса за рекапитализацията от 4.75 млн. евро. Това е една много разумна и доброволна отстъпка, която няма да подлежи на по-нататъшни преговори", пише Хирш в писмо до централната банка на 19 септември.

Скандалът все още не е приключил.

Кипърският парламент и главният прокурор на страната са започнали проверки по случая.

Говорител на Alvarez and Marsal отказа да коментира, тъй като разследването все още е в ход.

Компанията се опитва да се измъкне от ситуацията.

В писмо до Централната банка, датирано 26 октомври 2013 г., пише, че бордът има "пълна свобода" да определи таксата за рекапитализацията.

Междувременно, бордът на Централната банка има съмнения относно твърдението на Деметриадес, че се е съгласил "под принуда". Според тях, той е имал шест месеца да се оплаче на борда или на Тройката, но е избрал да не го направи.

Alvarez and Marsal не е единствената консултантска фирма, която получава договори, свързани с "Тройката" без публични търгове.

Да объркаш цифрите

През януари 2011 г. Ирландската централна банка наема конкуретната фирма, BlackRock Solutions, скоро след като ирландското правителство отправя искане за помощ от 85 млрд. евро от Европейския съюз и МВФ.

BlackRock Solutions е малка консултантска фирма към базираната в САЩ компания BlackRock, която в последните години се превърна в най-големия фонд за управление на авоари, който се грижи за 3 трилиона евро, собственост на нейните клиенти.

Тя е наета да анализира колко ирландски банки са в риск, както и да направи "стрес тест" на най-лошите сценарии, заплашващи банковата система на страната.

За тази услуга получава 30 млн. евро.

Тя също поделя работата с подизпълнители, сред които друга американска фирма, Boston Consulting Group, и британската инвестиционна банка Barclays Capital.

Първата спънка възниква, когато BlackRock Solutions обърква прогнозата си за банковите печалби.

Според цифрите, дадени от консултантската фирма, Ирландската централна банка очаквала дори в най-лошия случай банковите ползи да достигнат 1.9 млрд. евро в периода 2011-2013. През юни 2012 г. обаче, банките успяват да "изкарат" едва 0.4 млрд. евро.

Ирландските политици по-рано признаха, че процедурата по избирането на BlackRock Solutions не е била съвършена.

По време на изказване в ирландския парламент през 2011 г., финансовият министър Майкъл Нунън каза, че не е провел публичен търг заради натиск от "Тройката".

"От Централната банка ме информираха, че във връзка с изискванията на програмата на ЕС и МВФ да се използват консултанти в много кратък срок поради причини, засягащи финансовата стабилност, не е възможно да се проведе нормален търг", отбеляза той.

Управителят на Централната банка Патрик Хонохан каза по телевизията същата година, че изборната процедура е била претупана.

"Наехме някои (консултантски фирми) много бързо. Учудващо е как най-добрите консултанти в света се струпват наоколо, когато плащаш големи суми", каза той на 1 март 2011.

Освен от измамни прогнози, някои ирландски депутати се страхуват от търговия с вътрешна информация.

BlackRock Solutions е имала близък поглед върху ситуацията вътре в ирландските банки, не само благодарение на договора си от януари 2011 г.

Централната банка на страната нае компанията да асистира при изготвянето на докладите за капиталовите нужди на банките през 2012 и 2013 г.

В същото време, според съобщение от април 2012 г., фирмата майка BlackRock е имала "клиентски бизнес в Ирландия" на стойност "над 5 млрд. евро" и "авоари в Ирландия" за 162 млрд. евро.

Нунан бе притиснат от депутатите по-рано тази година да разкрие в какъв мащаб са придобивките на BlackRock в Ирландия от 2011 г. насам. Той каза, че Ирландската централна ирландска банка "не разполага с поисканата информация" и отбеляза, че във всеки случай "те (Blackrock) съблюдават европейското и ирландското право и изисквания".

Седем месеца по-късно, от BlackRock обявиха, че ще закупят 3 процента от Bank of Ireland – една от банките, в която дъщерната ѝ фирма BlackRock Solutions е провела "стрес-тест" през 2011.

Том МакДонъл, икономист от базирания в Дъблин мозъчен тръст Tasc, каза за EUobserver, че няма доказателства за това, че BlackRock са използвали вътрешна информация, но уточни, че ситуацията е "проблематична" от гледна точка на общественото мнение.

"Те са най-големият фонд за управление на авоари в света, което би им дало конкурентно преимущество, ако използват вътрешна информация. Не казвам, че са го направили, но се създава такова впечатление, имало е и възможност", каза той.

Да ти завъртят главата

Гърция също подписва подобен договор с BlackRock Solutions на стойност 12.3 млн. евро.

Той включва подизпълнители да бъдат "Голямата четворка" одиторски фирми.

Според доклад на "Ню Йорк таймс" от 2012 г., Тройката и всичко, свързано с нея, е било толкова намразено в Гърция, че BlackRock Solutions използвали фалшиво име ("Solar") и наели 18 въоръжени охранители, за да си вършат работата.

През септември 2012 г., Кипър също наема Deloitte и Pimco, най-големият облигационен инвеститор в света и фирма за управление на авоари с размера на конкурентната BlackRock, да разгледат банковата рекапитализация.

По-късно Кипър наема и BlackRock Solutions/Solar да провери още веднъж методологията на Pimco.

Испанското правителство е по-благоразумно от ирландското и гръцкото.

BlackRock Solutions също се натискали за договор за стрес-тест на местните банки като част от изискванията на Тройката за предоставяне на спасителния пакет за Испания от 41 млрд. евро.

Но испанският министър на икономиката Луис де Гиндос казва през май 2012 г., че има риск от конфликт на интереси заради инвестиционната дейност на BlackRock.

Бизнесът на BlackRock в страната се оценява на 5.1 млрд. евро.

Все пак обаче, същият "клуб" получава парите и на испанските данъкоплатци.

Испания дава договора за 10.3 млн. евро на Oliver Wyman, друга американска консултантска компания, и на немската фирма Roland Berger.

Наема и Deloitte (1.8 млн. евро), Ernst&Young (7.2 млн. евро), KPMG (5 млн. евро) и PwC (5.3 млн. евро) да направят одитите.

Португалия, също като Испания, наема Oliver Wyman да оцени рекапитализацията на местната банкова система по програма на Тройката.

За 44-дневна работа компанията получава 1 млн. евро.

Подизпълнители са били PwC, американската банка Citi и McKinsey, друга консултантска фирма от САЩ.

През септември т.г., Европейската централна банка поема щафетата и наема Oliver Wyman да оцени балансите на 130-те най-големи банки в еврозоната.

Тя отказва да даде подробности относно таксата или търговите процедури, довели до този избор.

Защо го направиха?

Възниква въпросът защо тези компании продължават да бъдат наемани и какво ги мотивира да търсят задачи, свързани с Тройката.

Нито BlackRock, нито Oliver Wyman, нито Pimco, нито която и да било от другите консултантски и одиторски фирми бяха открити за коментар.

Но Константин Гюрджиев, лектор по финанси в дъблинския колеж Trinity College, казва, че една от причините е некомпетентност от страна на централните банки.

"По време на бума на кредитите преди кризата, централните национални банки на страните с бързи темпове на нарастване на кредитите изгубиха ключови компетенции и умения поради миграцията на служители към частните доставчици на финансови услуги."

Той допълни, че останалият персонал "често изпълнява механични задачи по обработката и сверката" на данните, подадени от банки, но е изгубил ключовите умения активно да проучва балансите на банките или да изготвя бизнес модели.

Изискването на Тройката за данни и управление на кризисни реформи е повече, отколкото централните банки могат да осигурят.

Да наемат големи имена в консултантския бизнес дава и по-голямо доверие за правителствата на подпомаганите държави, особено от страна на финансовите пазари.

"Външното валидиране" от страна на американски фирми придава на оценките им за загубите "привидна обективност", с която пазарите се задоволяват, казва Гюрджиев.

Ричард Бойд Баред, ирландски депутат от левицата, който внесе в парламента няколко въпроса по отношение на BlackRock Solutions, е по-песимистичен.

Той каза пред Euobserver, че големите консултанти и одитори "са част от същия златен кръг на банкери и управляващи, който предизвика финансовата криза от самото начало".

Според друг източник, основният мотив на консултантите не са мултимилионните такси в евро, а "контактът" с хора в правителствата.

Източникът – бивш ирландски данъчен чиновник, пожелал анонимност – говори за срещи с представители на PwC, които "на практика внесоха Фейсбук в Ирландия".

"Бюрокрацията, в лицето на висшите държавни служители, с радост уговори срещи с клиенти на PwC и дори потенциални клиенти... За да дискутират с тях данъчната система в Ирландия. Всичко беше много приятелско", казва той.

Големите фирми като BlackRock твърдят, че имат "китайски стени", които разделят консултантската им дейност от другите активности.

Но хората, които познават как действа системата, не са съгласни.

"Не мисля, че е възможно такива китайски стени да функционират на никое ниво. Хората просто говорят. Това не е правдоподобно", отбелязва източникът.

"Ако преди четири или пет години PwC имаше специфично запитване относно данъците, можеше да се консултира с базата данни и да каже: "Човекът, с когото искате да се свържете в ирландската данъчна служба, е този и този и има специализирани знания в тази сфера", допълни той.

"Абсолютно не е вярно, че те нямат такива връзки. Те така оперират, така печелят пари", казва източникът.

*Този материал е част от транс-гранично разследване на тройката международни кредитори. Включва журналисти от Белгия, Кипър, Германия, Гърция, Ирландия, Португалия и Великобритания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #23

  В България се въртят същите игрички, само че с евросредства и измислени консултантски компании чрез които притежателите на много фирми източват собствените си компании. Странно звучи, но геният на българските мошеници е неизчерпаем.

 2. Анонимен
  #22

  това е начин да ни ограбват,всичко ни взеха и разтуриха,развратиха от ЕС и Запада....

 3. Анонимен
  #21

  Това е влиянието на Русия и неизкоренените комунисти и разни болшевики. Те целят сриването на Европейския съюз, демокрацията и капитализма.

 4. Анонимен
  #20

  a другата голяма одиторската фирма "Артур Андерсън", и фалита на "Енрон" ? отговорност никаква, пари доволно, ама иначе големи одитори голямо нещо referatite.com/Falita_na_Enron-161.html

 5. Анонимен
  #19

  Статията повдига много сериозен въпрос. Тук трябва сериозно да се анализира. За размисъл на мислещите ще ви кажа, че три от "Четирите големи" одиторски компании, а именно – Deloitte, Ernst&Young и KPMG, чиито представителства в България, регистрирани като търговски дружества са собственост на офшорки в Кипър и това може да се види от Търговския регистър. Това е доста интересен факт като се замисли човек...

 6. Анонимен
  #18

  BlackRock и PIMCO консултанти...все едно CEO-то на Тойота да е транспортен съветник. Имате ли представа въобще с какво се занимават тия компания?! PIMCO е собственост на Алианц и е най-големият частен собственик на ДЦК в света, има повече активи от бюджета на ЕС. ...Дебили са писалите го, дебили са и повечето коментиращи.

 7. Анонимен
  #17

  Е добре, ясно, че далаверите вървят и на най-високите равнища, че има едни добре барнати и добре изглеждащи и говорещи чичковци и лелки, които трупат милиони. Главният въпрос обаче си остава същият - как живеят обикновените хора в Белгия Холандия, Германия и т.н. и как в България и Румъния например.

 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #16
 9. Анонимен
  #15

  Не мислете, че това е случайно. ЕС се грижи тези фирми да имат пари, за да могат да прехващат на ход идеите, които се появяват при тях. Бедата е, че ръководствата на такива фирми са печалбарски настлоени и прозяпват полезните неща.

 10. Анонимен
  #14

  13, на мама види.отеното неграмотно милиционерче, което едвам едвам срича...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.