Консултативен браншови съвет ще се грижи за развитието на балнеологията

Консултативен браншови съвет ще се грижи за развитието на балнеологията
Болката при ревматичните заболявания и възможностите за превенция обсъдиха специалисти в почивните дни на международната медицинска изложба "Медикус, Денто, Галения" в Пловдив. Според специалистите в областта на медицината и балнеологията, българските граждани все още не отделят достатъчно внимание на профилактиката, а у нас има прекрасни възможности за балнеология. С предизвикателствата пред българския Балнео-Спа туризъм в навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз се запознаха представителите на бранша в организираната от Националната асоциация по СПА-туризъм дискусия.

Специализирана изложба за СПА-туризъм и балнеология се проведе в рамките на международната медицинска изложба. Основните въпроси, които вълнуваха работещите в системата, бяха пътищата и формите за финансиране на Балнео и СПА-туризма от европейските фондове. Втората сериозна тема, която коментираха участниците в дискусията, бе какви са здравно осигурителните системи на страните членки на ЕС и изискванията на руските застрахователни компании и туроператори за ползване на съществуващата в страната база от руските туристи. 

Участниците в дискусията коментираха връзката между нормативната уредба, регионалното развитие и европейските фондове. Браншът предложи да се създаде консултативен съвет по проблемите на балнеологията у нас, който да има глас при усвояването на средствата от тези фондове.

Държавната агенция по туризъм (ДАТ) трябва да подготви стратегия за развитие на Балнео и СПА-туризма до края на ноември, съобщи председателят на браншовата асоциация Валентин Александров. В нея ще се разпишат критериите за тези обекти, които претендират, че предлагат това "лечение за здраве". Европейските изисквания за този сектор са много високи и те трябва да се спазват и от българските собственици на балнеосанаториуми и СПА-хотели, коментира Александров.

Този вид туризъм е много скъп, защото се ползват вносни медикаменти и консумативи, за които не се ползват облекчения като лекарствени средства. Според представителите от бранша държавата трябва да помисли за данъчни облекчения и в тази сфера на туристическия продукт.

Празната ниша, в която могат да се развиват българските фирми, е производството на чисто български пакети на основата на пчелен мед и розово масло, които представляват уникално съчетание у нас и се ползват с удоволствие от чуждестранните туристи, коментира Валентин Александров.  

Общо 48 фирми от 10 страни от целия свят представиха новите продукти на пазара, създадени за релакс и опазване на здравето на хората.

Посетителите на международната изложба на Балнео и СПА-туризма имаха възможността да видят професионален електростимулатор за спорт и физиотерапия, представен от фирмата “Атлетик – М”. От “КERALA Cranial massage” демонстрираха аюрведически микс за тонизираща и антистрес терапия на лице.

В рамките на медицинската изложба в неделя се проведе и дискусия за хранителните алергии.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?