Консултации с Брюксел за тютюневи държавни субсидии след 2009 г.

Консултации с Брюксел за тютюневи държавни субсидии след 2009 г.

България ще се консултира с Европейската комисия за разработването на схема за допълнителни плащания от националния ни бюджет след 2009 г., когато изтича тригодишния преходен период за продължаване на държавната субсидия за сектора, договорен от правителството като част от условията за влизане в Европейския съюз. След съгласуването с Брюксел, може да се разработи схема за национални доплащания за тютюн за периода 2010-2015 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) след заседание на Консултативен съвет на търговците на тютюн в България

Настоящата година е последната от 3-годишния преходен период, през който страната ни има възможност да продължи изплащането на премии на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн под формата на “съществуващи държавни помощи”. Опасенията са, че отпадането на субсидиите в тютюневия сектор ще има неблагоприятно социално и икономическо отражение, посочиха от МЗХ

Агроминистърът Валери Цветанов е посочил, че съществува проблем с изкупуването и изплащането на премии на тютюнопроизводителите, които отглеждат ориенталски тютюн. Съгласно досегашната практика той се изкупува и премиите за качество се изплащат в следващата календарна година, но това ще блокира предоставянето на субсидиите, заради изтичането на преходния период.

След направените разисквания представителите на търговците на тютюн се обединили около становището тютюнът да бъде изкупен от тях до края на календарната 2009 г. и деклариран във Фонд “Тютюн”. Така ще се създаде възможност да се изплати държавната помощ за реколта 2009 г. и едновременно с това да се спази срокът на 3-годишния преходен период, допълниха от МЗХ.

В съобщението се посочва още, че “производството на ориенталски тютюн дава възможност за пълноценно използване на бедните почви, непригодни за отглеждане на други култури, както и решава проблемите със заетостта и доходите на населението от планинските и полупланински райони на страната”. От министерството, контролирано от ДПС, голяма част от чийто електорат се препитава с тютютнопроизводство, казват още, че опитите за алтернативно земеделие в основните тютюнопроизводителни райони в предприсъединителния период показват, че няма земеделска култура, която да замести тютюна със същата трудова ангажираност и доходност.

Не на последно място неблагоприятно ще се повлияят промишлената обработка на тютюна, производството на тютюневи изделия и техния износ, пише още в съобщението на агроведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?