Консултации с ЕС за запазване на ІІІ и ІV блок започва БСП, ако вземе властта

Ако БСП спечели парламентарните избори на 25 юни, тя ще започне консултации със страните членки на Европейския съюз за предоговярането на условията за затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от изявление на зам.-председателят на социалистическата партия Румен Овчаров в предаването “Коритаров live” по Нова телевизия и Радио “Нова Европа”.

Левицата ще са възползва от одобрения от европарламента миналата седмица, чл. 33 от доклада на Джефри ван Орден за по-гъвкава позиция на Европейската комисия по отношение на двата малки реактора. Това на практика отваря вратата за продължаване на преговорите по ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", коментира Овчаров.

Първата крачка е вече направена - резолюцията е гласувана при това със съдействието на Българската социалистическа партия, защото беше отхвърлена резолюция на заместник-председателя на Партията на европейските социалисти, включително с гласовете на членове на тази партия. Втората крачка е - провеждане веднага след изборите на консултации с всички, с всички правителства членки на Европейския съюз. При наличие на възможност - преотваряне на главата и предоговаряне на условията. Само при наличието на условия ще се предприеме третата стъпка, заяви зам.-шефът на левицата.

Споделяне

Още от Бизнес