Консултациите при Плевнелиев: АБВ иска конституционни промени, "Атака" - ново име за връх Мусала

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

АБВ предлага промени в конституцията, с които да отпадне изискването кандидатът за президент да е роден в България, да има българско гражданство и да е пребивавал последните 5 години в страната. Тази идея, лансирана преди време от лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов, е срещнала принципна подкрепа от държавния глава Росен Плевнелиев.

"Основната причина е, че бихме искали в политическия живот на страната да имат възможност да се включват и българите в чужбина, които са над 2 млн. души и да използваме този потенциал", обясни депутатът от АБВ Марияна Тодорова след разговорите с Плевнелиев. Тя допълни, че предлагат президентът да може да инициира пряко референдум и нов механизъм за по-трудно преодоляване на президентското вето от страна на парламента.

Президентът започна в понеделник традиционния месец на политически консултации с парламентарните сили. Първите му разговори бяха с АБВ и "Атака".

Другите основни теми, поставени от АБВ, са реформите в правораздаването и сектор "Сигурност", подобряването на въоръжените сили, въвеждането на начално военно обучение и подкрепата за номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност", заявява Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. От съобщението става ясно още, че по време на разговорите е подчертана необходимостта от диалог не само в управляващата коалиция, а и в Народното събрание за постигането на подкрепа за реформите и за подобряване на качеството на законодателния процес.

По този повод от АБВ предлагат създаването на Законодателен съвет към председателя на Народното събрание.

Другото предложение е увеличаване на бюджетите на специалните служби, както и държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза.

Плевнелиев и представителите на АБВ са обсъдили и въпроси на външната политика на страната с акцент върху отношенията със съседните държави, съобщава прессекретариатът на държавния глава. След срещата зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира, цитиран от агенция "Фокус", че те са имали сходни позиции за сформирането на временната парламентарна комисия, която да провери вмешателство във вътрешните ни работи от страна на Турция и Русия. Петков изрази мнение, че комисията няма да даде нищо работещо за страната, "а ще предизвика излишни въпроси в и без това обтегнатите ни отношения с Турция и неприятности с отношенията ни с Русия".

Веднага след АБВ Плевнелиев проведе среща и с представители на "Атака". На нея председателят на партията Волен Сидеров е поискал за пореден път да бъде променено името на връх Мусала.

 

"Ако кажем на президента да работи за въвеждането на вероучение в училище, той няма възможност да го направи. Това, което е в неговите правомощия, е например да смени името на връх Мусала“, заяви пред медиите Сидеров преди да влезе на политическите консултации при президента.

Сидеров отказа да даде оценка за работата на президента. "Оценка би трябвало да му дадат тези, които го издигнаха за президент и тези над 1 милион, които гласуваха за него. Те трябва да кажат защо го избраха и дали е свършил работата си“, каза лидерът на националистическата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България