Контактна група обсъжда изход от кризата във Венецуела чрез избори

Контактна група обсъжда изход от кризата във Венецуела чрез избори

Представители на група от европейски и латиноамерикански страни ще се срещнат в уругвайската столица Монтевидео днес, за да настояват за нови (президентски) избори във Венецуела в опит да се разреши задълбочаващата се политическа криза, предаде ДПА в четвъртък.

Т. нар. международна контактна група включва Германия, Франция, Италия, Великобритания, Испания, Португалия, Швеция, Холандия, Еквадор, Коста Риса, Уругвай и Боливия. Първата ѝ среща ще бъде на министерско равнище, се казва в декларация на Европейския съюз.

Венецуелският президент Николас Мадуро спечели втори мандат на избори през май м.г., които в много страни и сред международната общност бяха оценени като недемократични, след което опозиционният лидер Хуан Гуайдо през януари се самообяви за временен президент и бързо спечели широка международна подкрепа.

Срещата в Монтевидео е спешна поради нуждата "да се избегнат рисковете от вътрешно насилие и външна интервенция", каза тези дни високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност и цитиран от ДПА. "Тя няма за цел диалог между (конфликтните) страни. Този процес има за цел да доведе до избори с необходимите гаранции", добави източникът.

Запитан дали контактната група може да допринесе за промяна във Венецуела, служителят каза, че международният натиск върху правителството на Мадуро трябва да бъде съчетан с процес, предлагащ изход. "Ние нямаме гаранции, но ситуацията е толкова влошена и рисковете от непредвидени последствия са толкова големи, че всеки трябва сериозно да се замисли", каза той.

Вчера Уругвай и Мексико - две латиноамерикански страни, които не са признали Гуайдо за временен президент, предложиха друг подход - създаване на механизъм за диалог без предварителни условия, за да се улесни уреждането на политическата криза във Венецуела чрез преговори, предаде Франс прес. Общото им предложение ще бъде изложено днес в Монтевидео пред участниците в първото заседание на Международната контактна група.

Външните министри на двете страни Родолфо Нин Новоа (на Уругвай) и Марсело Ебрард (на Мексико) представиха на пресконференция в уругвайската столица своето предложение, наречено "Механизъм от Монтевидео", който предвижда няколко етапа и посредничество на признати от международната общност личности.

"Ако настояваме за избори в такъв момент, ние налагаме условия, които правят диалога труден. Те (правителството и опозицията във Венецуела) трябва да се споразумеят", заяви Нин Новоа, който прочете обща декларация на двете правителства.

Мексико не пожела да се включи официално в контактната група, но външният министър ще участва в днешната среща, съобщи Франс прес.

Русия изрази съжаление, че не е поканена на международната среща за Венецуела в Монтевидео. "Надявахме се, че Русия ще може да участва в днешната среща в Монтевидео поне като страна наблюдател, но ни съобщиха, че подобен формат не е предвиден за никого. Силно се надяваме и искаме да вярваме, че срещата ще се увенчае с важен политически, интелектуален и творчески принос за истинско решение на проблемите във Венецуела", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред агенция РИА Новости.

Споделяне

Още от Свят