Контингентът ни щял да е на по-сигурно място в Кадисия

Българският контингент в Ирак ще е на по-сигурно място, ако се премести от Кербала. До седмица България ще е готова с отговора на официалното запитване за предислокация на българския батальон от Кербала в град Дивания, провинция Кадисия.

Събраната до момента информация сочи, че районът в Кадисия е с по-голяма степен на сигурност от този в Кербала, обяви министърът на отбраната Николай Свинаров в петък, от което може да се очаква, че България ще приеме преместването и шумът от последните дни е бил излишен.

От вчера страната ни е в нова фаза на обсъждане на въпроса, тъй като сме получили военно-техническите параметри на искането, обясни Свинаров. В четвъртък той обяви, че шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев е получил писмо от полския си колега, а самият той - от министър Шмайджински и вече са започнали консултации по искането бойците ни да се преместят от Кербала в провинция Кадисия. Полският министър е уверил Свинаров, че промяната в местонахождението на базите на Многонационалната дивизия Център - Юг до този момент е обсъждана само на ниво военнотехническа експертиза и ще стане след решение от националните власти в съответствие с клаузите на Меморандума за разбирателство. Писмото бе в отговор на протеста срещу изявлението на командващия многонационалната бригада ген. Анджей Екерт, че контингентът ни ще се мести преди София да е получила официално искане, както и да е взела политическо решение дали да го приеме.

Полша не поставя срокове на България за взимането на решението за предислокацията, но това решение едва ли ще изисква много време и до края на следващата седмица ще бъдем готови, обясни Свинаров. Съветът по отбрана към МО днес ще набележи срокове, в които да бъде готова военната експертиза, посочи министърът, цитиран от Дарик радио.

Вече са ясни и военно-техническите параметри на писмото на началника на Полския генерален щаб до българския му колега ген. Никола Колев. Предлага ни се да бъдем преместени в град Дивания в базата, която доскоро беше обитавана от испанския контингент. Там трябва да бъдат направени някои подобрения от гледна точка на сигурността, смята министърът. Ангажиментът за допълнителното укрепване ще бъде уточнен по време на преговори с коалиционните партньори.

Специалните служби към Министерството на отбраната вече били дали становище. Още преди дни, източници от МО твърдяха, че бойците ни ще са на по-спокойно място в Кадисия, от където се изтеглиха испанците. Според публикация в столичен седмичник, пък се готви прочистваща операция в Кербала и заради това на нашите се предлага изтегляне.

Няма яснота дали ротацията може да стане в рамките на мандата на третия батальон, който вече работи в Кербала, или може да стане, ако се вземе положително решение - за четвъртия батальон, който ще замине за Ирак през декември, каза още министърът.

Той посочи, че има три начина да се вземе решението за това дали и как да се предислоцира българският батальон в Ирак. От Народното събрание в пленарната зала, чрез политическо съгласие в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, ако президентът Георги Първанов счете за нужно да го свика по тази тема, или от Съвета по сигурността към Министерски съвет. Президентът Георги Първанов обаче вече се обяви публично против преместване на контингента ни още преди да е готова експертизата на Генералния щаб.

Идеята на Свинаров за среща с президента в петък не се осъществи. Двамата са разговаряли по телефона и се уговорили да се видят следващата седмица. Не се налага спешна среща, защото няма срок България да даде отговор за преместването на батальона, съобщи говорителят на МО Румяна Стругарова.

Герджиков: Не е нужно ново решение на парламента

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков заяви, че не е необходимо ново решение на НС за преместване на българския военен контингент от Кербала. Президентът Първанов обаче обяви преди дни, че трябва такова решение, защото в Меморандума, одобрен от парламента, специално било записано мястото за действие на батальона ни - Кербала. Герджиков припомни, че в решението на Народното събрание за изпращане на българския контингент няма фиксирано местоположение, затова не е необходимо и ново решение на депутатите.

"В акта на НС не е посочено в коя точка нашият контингент да изпълнява задачите си. Не виждам потребност НС да излиза с ново решение, това е решение на военните и нека военните бъдат така любезни да решат този казус", каза Герджиков, цитиран от БНР.

Свинаров до днес твърдеше, че парламентът трябва да вземе решение, но вече дава заден ход с варианти за КСНС или Съвета по сигурността към премиера.

В отговор на въпрос министърът подчерта, че диалогът между Полша и България никога не е бил нарушаван, обсъждана е единствено схемата на процедурата и необходимостта от спазване на националното законодателство и текстовете на меморандума.

ОДС обвини Свинаров, че преговаря зад гърба на парламента

В същото време депутати от опозицията поискаха да бъде потърсена политическа отговорност от министъра на отбраната заради неявяването му вчера пред комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

"Абсолютно недопустимо е при решение на комисията по външна политика, министър Свинаров и ген. Колев да не се явят пред депутатите", заяви в декларация от името на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев от парламентарната трибуна в петък. Той посочи, че оправданието за ангажимент с министрите на Македония и Албания е несъстоятелно, защото тристранната среща започна днес, а не вчера.

Той отбеляза, че по-късно след заседанието, депутатите с изненада са научили, че докато са го очаквали министърът е дал изявление за медиите, че вече се водят разговори за преместване на контингента. А той води диалога с българския парламент чрез медиите, посочи Абаджиев и настоя още в петък председателят на комисията по външна политика, отбрана и сигурност да свика извънредно заседание и да бъдат отново извикани министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб.

"Настояваме за политическа отговорност пред министър-председателя за поведението на министъра на отбраната, настояваме и ръководството на Народното събрание да му потърси отговорност, че не се е явил в комисията по външна политика и не е отговорил на въпрос, който задава цялото общество и затова, че зад гърба на обществото и на парламента се водят разговори, които касаят сигурността на българския контингент и въобще участието ни в тази мироопазваща мисия", обяви депутатът от ОДС.

От СДС и БСП вчера също се възмутиха от неявяването на Свинаров. Венко Александров се опита да оправдае министъра заради ангажимента му с колегите му от Македония и Албания.

Шефът на външната комисия Венко Александров обаче е в Франция на конференция, която ще продължи до неделя и провеждането на заседанието е под въпрос, тъй като само председателят на парламента Огнян Герджиков може да го насрочи в този случай, вместо шефа на комисията.

Отправили сме искане до г-н Герджиков и чакам отговор, но аз лично съм скептичен, че ще бъде проведено заседанието, тъй като управляващите и кабинетът се опитват да прикрият неумението на цивилното и военното ръководство да управляват мисията в Кербала и да гарантират сигурността на българските граждани и на войниците ни там, каза Абаджиев пред Mediapool.

 

Споделяне

Още от България