Контингентът ни в Кербала изпълнява проекти за 450 хил. долара

Проекти на стойност 450 000 долара изпълнява заедно с местното ръководство на града българския контингент, заяви командващият третия батальон подп. Михаил Попов пред Дарик радио Предстои довършване на проекти, свързани с ремонти на няколко училища в провинция Кербала. Ще бъде сключен договор и за изграждане на напоителни системи в областта Ал Хайрат, изпълняват се проекти и по окомплектоване на батальони със свързочни средства, както и ремонт на казарми.

Командирът на третия ни батальон съобщи, че продължава доизграждането на полския лагер "Лима", но няма заповед, която да стартира процеса по преместването на българите в нея. Той обясни, че изграждането на една база е постоянен процес, в който нещо постоянно се усъвършенства, допоправя, ремонтира и променя и то основно във връзка с повишаване на сигурността.

По думите на подполковника, обстановката в Кербала е нормална, няма индикация за повишена опасност и нормално протича подготовката за изборите през януари догодина.

За българския контингент обаче по-скоро стои задачата за гарантиране на реда в района около предстоящото посрещане на празника във връзка с рождения ден на имам Махди.

Междувременно 25 български военнослужещи се върнаха с военен самолет рано тази сутрин от Ирак.

Двадесет от тях се връщат поради изтичане на шестмесечните им договори за участие в мисията в Ирак. Те бяха включени като попълнение във втория пехотен батальон по-късно, съобщиха от МО. Останалите петима са от състава на третия контингент - трима от тях се връщат поради семейни причини, а двама - по здравословни.

Рано тази сутрин с полет от Багдад в София са пристигнали двата военни самолета Ан-26, с които бяха транспортирани резервни части и материални средства за българския контингент в Кербала, както и помощи за децата в Кербала, събрани по инициатива на МО и ГЩ на Българската армия. Със същия полет в България са се завърнали 25-те военнослужещи.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: