Контра-чистка: Kaракачанов уволни постоянния секретар на МО

Новият военен министър ще ползва кадри от времето на Ненчев

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов уволни постоянния секретар на министерството Румен Василев, който беше назначен в края на управлението на служебното правителство и престоя на поста само няколко седмици. Така Каракачанов дава сигнал за сериозни рокади по върховете на министерството, след като служебният министър Стефан Янев смени почти всички ръководни кадри. Както изглежда, съпредседателят на "Обединени патриоти" Каракачанов ще възстанови кадри на МО от предходния кабинет на Борисов, когато министър бе Николай Ненчев от Реформаторския блок и управляваше с кадри и на ГЕРБ, и на тогавашния "Патриотичен фронт".

За това говори и решението на Каракачанов да назначи за свой съветник Христин Петков, които играеше сериозна роля в мандата на Ненчев, когато бе съветник с широки правомощия.

Петков е в течение на подготвяните многомилионни сделки за модернизация на армията и се очаква да продължи да ги следи.

Редниците да взимат поне 1000 лева

Един редник трябва да получава поне 1000 лева вместо сегашните 608 лева, каза военният министър Красимир Караканов във вторник.

Той обаче уточни, че това е само негово лично мнение, а реалните възможности за увеличение на войнишките заплати ще се обсъждат в бюджета за следващата година.

Ще се целим в максимума, добави той.

Още

Очаквано уволнение

Освобождаването на Румен Василев не е изненада. Той бе назначен от служебния военен министър Стефан Янев, след като изтече мандатът на тогавашния постоянен секретар Добромир Тотев.

Янев направи светкавична процедура за избор на нов постоянен секретар въпреки протестите от страна на ГЕРБ, че е редно решението да бъде взето от редовно правителство.

Василев е бивш полковник от резерва и комендант на военното министерство, като за кратко бе и шеф на кабинета на Янев като министър.

Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други.

Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му.

Сега предстои да бъде избран нов постоянен секретар с процедура на подбор. За фаворит се смята директорът на дирекция "Управление на човешките ресурси“ Антон Ластарджиев, който проявява интерес към поста.

Служебният министър Стефан Янев, който сега е секретар на президента Румен Радев, смени шефовете на търговски дружества, агенции и ключови дирекции в МО.

Стари кадри в МО

Новият съветник на Каракачанов Христин Петков е добре познат в МО, като за кратко бе и шеф на борда на военния холдинг "Терем" ЕАД, но беше освободен от Янев.

Каракачанов вече назначи за зам.-министър и друго от познатите лица в сектора - генералът от резерва Атанас Запрянов.

Той бе заместник и на Николай Ненчев, а преди това съветваше Аню Ангелов, който бе министър на отбраната в първото правителство на ГЕРБ.

Заместник- военен министър ще бъде и бившият депутат от ВМРО Анатолий Величков, който от 2002 г. работи в пенсионно-осигурителната компания "Съгласие".

Споделяне

Още по темата

Още от България