Контраинициатива на анти-ДПС коалицията в Кърджали

В Кърджали бе обявен нов инициативен комитет за местните избори наесен, в отговор на анти-ДПС коалицията, готвена от близо 20 политически сили и граждански организации.

Няма да издигаме своя кандидатура за кмет на общината, но ще участваме на местните избори за общински съветници, заяви в четвъртък говорителят на сдружение "Развитие" Митко Синабов. Той е заместник-кмет по строителството в настоящия екип на кмета Хасан Азис (ДПС).

Новата формация идва като отговор на зараждащата се анти-ДПС коалиция в южния град. Наскоро представители на над 20 политически сили и граждански движения, сред които НДСВ, ССД, БСП и “Атака” решиха да издигнат единна кметска кандидатура, за да се противопоставят на ДПС, което има доминиращи позиции в региона. Впоследствие централното ръководство на БСП се разграничи от позицията на местната си организация, а НДСВ обяви официално, че няма да участва в коалиции на етнически признак, визирайки тази в Кърджали.

Митко Синабов уточни, че в инициативния комитет участват българомохамедани с различно вероизповедание от пограничните райони на Кърджалийска и Смолянска област, които живеят и работят в Кърджали.

Според учредителите се обединяват около  5600 избиратели, а ако половината отидат до урните ще бъде много добре, тъй като ще гарантират поне трима общински съветници.

Комитетът е упълномощил трима души, които през следващите месеци ще водят разговори с партии и граждански формирования за участие в предизборната кампания за местните избори.

По същата формула ще работят българомохамеданите от сдружение "Карлък" в община Момчилград и сдружение "Алада" в община Джебел, стана ясно от думите на учредителите.

Инициативният комитет обяви, че целта е да не се допусне етническо противопоставяне на вота през есента.

Споделяне

Още от България