Контрамитинг в Грузия подкрепи президента

Близо 10 000 души се събраха на митинг в грузинската столица Тбилиси, за да подкрепят президента Едуард Шеварднадзе, предаде Би Би Си. Според ИТАР - ТАСС поддръжниците на Шеварднадзе са 15 000.

Контрамитингът бе свикан от партията "Възраждане" на ръководителя на Аджарската автономна република Аслан Абашидзе, който преди няколко дни ходи на консултации в Москва във връзка с нарастващия натиск на опозицията, която от две седмици протестира с искания за оставката на Шеварднадзе.

Днешният митинг на привържениците на Шеварднадзе е първият от изборите, проведени на 2 ноември, които опозицията смята за фалшифицирани в полза на политическия блок на президента.

Би Би Си посочва, че за митинга в столицата Тбилиси са докарани автобуси с хора от страната. Инициаторът на контрадемонстрациите -партията на Аслан Абашидзе - е съюзник в политическия блок на президента.

Извън столицата - в Зугдиди и Кутаиси, пък протестираха представители на радикалните опозиционни блокове Национално движение и Бурджанадзе - демократи. Към техните призиви за оставка на Шеварднадзе се присъединиха студенти от висши училища в Тбилиси, Телави и Зугдиди, предаде ИТАР-ТАСС.

Президентът Едуард Шеварднадзе ще напусне властта мирно, като генерал Шарл де Гол или след народно въстание, като Слободан Милошевич. Това заявява в интервю за руския всекидневник Время новостей един от лидерите на радикалната опозиция Михаил Саакашвили. Той предупреждава, че неговото Национално движение подготвя за тази седмица поход срещу управлението на Шеварднадзе, който ще залее цяла Грузия.

"Имаме стотици хиляди съюзници в столицата, но искам Шеварднадзе да види, че цяла Грузия е срещу него, че цяла Грузия се е вдигнала", посочва Саакашвили в интервюто, цитирано от АФП.

Напрежението в Грузия не намалява след парламентарните избори на 2 ноември, обявени от опозицията за манипулирани.

Централната избирателна комисия обеща да оповести окончателните резултати до четвъртък, но според първоначалните данни блокът на Шеварднадзе водеше с малка преднина пред опозицията.

Международните наблюдатели от ОССЕ заявиха, че е имало "впечатляващи" нередности по време на изборите, припомня Би Би Си.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?