Контрапротест пред БНР призова за 100 дни толеранс за шефа на радиото

Разраства се международната подкрепа за протестиращите срещу Светослав Костов журналисти

Контрапротест пред БНР призова за 100 дни толеранс за шефа на радиото

Под съпровода на гайда 30-40 човека се събраха пред БНР на контрапротест в подкрепа на генералния директор Светослав Костов. Участниците са били предимно ИТ специалисти, шофьори, имало е и няколко журналисти. Те настояват Костов да не бъде освобождаван, а да му бъдат дадени 100 дни толеранс.

Контрапротестът идва след две демонстрации, на които журналисти от БНР и други медии излязоха пред радиото в защита на свободата на словото. Причината бяха опитът дългогодишната водеща Силвия Великова да бъде свалена от ефир, свидетелствата за оказван натиск, както и безпрецедентното петчасово замлъкване на радиото.

Журналистите от БНР, които разказаха за оказван натиск, прогнозираха, че ще се стигне до разделение в радиото, както и стана. Причината е, че в първите дни на скандала, Костов пробва да тушира напрежението "кризисно" с обещание за 25% увеличение на заплатите за следващата година. Подобен ход лесно би довел до увеличаване на поддръжниците му в радиото.

Проектобюджетът обаче трябва да бъде одобрен от финансовия министър Владислав Горанов, a това все още не е станало.

Очаква се СЕМ да започне процедура по отстраняването на Костов от поста заради продължаващия скандал в БНР. Миналия петък от регулатора призоваха генералния директор да си подаде оставката, но той заяви, че няма никакво намерение да го прави. Предварително членовете на СЕМ обявиха, че ако той не напусне доброволно, ще започнат процедура по прекратяване на договора му.

Така се разбра, че съветът явно е променил първоначалната си позиция по темата. Седем дни преди да поставят ултиматум на Костов, членовете на регулатора обсъждаха същия казус, но тогава заключението им беше, че няма законово основание за отстраняването на Костов. Тогава се ограничиха с налагане на глоба заради спирането на сигнала на "Хоризонт", а случаят с цензурата и натиска в радиото бе прехвърлен към прокуратурата.

Скандалът в БНР избухна на 12 септември, когато от ефира бе свалена дългогодишната водеща и съдебен репортер Силвия Великова, а ресорът ѝ бе отнет, за да не отразява събитията около избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Сред журналистите в БНР се надигна бунт срещу това решение, а ръководството на радиото реагира със следващ гаф – прекъсна сигнала на "Хоризонт" за няколко часа на 13 септември.

Ръководството оправда замлъкването на радиото с "техническа профилактика", което впоследствие бе опровергано и от КРС, и от прокуратурата. Шефът на БНР се оплете в нелепи обяснения пред СЕМ и до момента твърди, че решението не било негово, а само сложил резолюция "Да". В момента тече разследване срещу техническия директор на радиото Пламен Костов, който не е дал обяснение.

Редколегията на "Хоризонт" също бе изслушана от регулатора. Великова разказа, че Костов ѝ е обяснил, че четирима души са му се обаждали с искане да я свали от ефира. Генералният директор упорито отрича да му е оказван натиск и дори се закани да съди критиците си. Щял да продължи и с "промяната на статуквото" в БНР. 

Международната подкрепа за протестиращите срещу натиска в БНР

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към апела на Съюза на българските журналисти в подкрепа на журналистите от Българското национално радио, които са изправени пред "сериозен и мащабен натиск от страна на ръководството на БНР".

В текста се припомня как е възникнала сегашната криза в БНР, също така изслушването в СЕМ на журналисти от радиото по казуса, по време на което те са разказали за ограничения, цензура и намеса в редакционната независимост от страна на Костов.

Позицията се позовава на тази на СБЖ от 20 септември, в която се настоява за прекратяване на договора на генералния директор "във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма "Хоризонт".

МФЖ и ЕФЖ са отправили призив към българските власти да защитят независимостта на БНР и да постигнат бързо разрешаване на настоящата криза.

Това е поредната международна позиция по повод скандала в радиото. Преди две седмици Международната Асоциация на европейските журналисти подаде сигнал до Съвета на Европа, който трябва да изиска обяснение от българските власти, както и да следят за решаване на проблема. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа. В сигнала на асоциацията също бяха описани всички известни към онзи момент детайли около спирането на радиото и опита за сваляне на Великова.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?