Контрасанкции: Русия ще спира вноса на редица стоки от САЩ

Контрасанкции: Русия ще спира вноса на редица стоки от САЩ

Законопроект за ответни руски действия на американските санкции предлага да се забрани или ограничи вносът на лекарства, селскостопанска продукция и суровини от САЩ и от страните, които поддържат въведените санкции. Това съобщи в петък зам.-председателят на Държавната дума Иван Мелников, а колегата му Сергей Неверов уточни, че руснаците могат да внасят тези продукти лично за себе си, предаде онлайн изданието на в. "Комерсант".

Мелников добави, че законопроектът препоръчва на руското правителство и ръководителите на регионите да "изработят механизъм за заместването на стоки и услуги от американски произход".

Русия може да забрани и достъпа на технологично оборудване и софтуер, произведени в САЩ и редица други страни, предаде ТАСС. Списъкът на забраните, който ще се прилага спрямо обществените поръчки и различните видове юридически лица, ще се определя от правителството.

Законопроектът бе внесен от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и председателите на парламентарните групи.

Предвижда се проектът да бъде обсъден от Съвета на Държавната дума на 16 април с участието на депутати от всички групи, а после - на следващото заседание на парламента. Документът упълномощава руското правителство да предприеме редица мерки от икономически и политически характер.

Законопроектът предвижда забрана за внос в Русия на редица американски стоки и услуги, както и ограничаване на икономическите връзки, предаде Ройтерс. Документът предлага рестрикции за вноса на американски софтуерни и селскостопански продукти, на американски лекарства, които могат да се доставят от другаде, както и на тютюн и алкохол.

Руските законодатели предлагат също забрана на сътрудничеството със САЩ в областта на ядрената енергетика, ракетните двигатели и самолетостроенето. Предлага се и забрана на американски фирми да участват в руски приватизационни сделки.

Нито Кремъл, нито руското правителство са изразили до момента подкрепа за мерките и не е ясно дали те ще се превърнат в закон в сегашния си вид.

По официални данни на руските митници през 2017 г. Русия е внесла от САЩ продукти за общо 12.5 милиарда долара. Вносът включва летателни апарати, машини, фармацевтични и химически продукти. Западни компании като "Форд мотър", "Пепси" и "Кока Кола" се инвестирали милиарди в създаването на производствени предприятия в Русия след разпадането на Съветския съюз.

През 2014 г. Русия забрани вноса на редица хранителни стоки от западни страни в отговор на наложените ѝ международни санкции заради конфликта в Украйна.

В началото на април т.г. САЩ разшириха санкциите срещу Русия. В списъка попаднаха 38 руски компании, политици и бизнесмени.

Водачът на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски каза, че в проектът предлага да се забрани достъпа в Русия на много американски граждани. Ще бъде въведен списък, забраняващ достъп в Русия на граждани на САЩ и ще бъде прекратена дейността в Русия на американци, които може да са и специалисти с висока квалификация, а всички списъци ще се определят от правителството, допълни той.

Става дума за ответна мярка срещу "предизвикателствата на САЩ, на техни длъжностни лица, изразени в недружелюбни и неконструктивни действия, налагане на санкции и на Руската федерация като цяло, и на нейни граждани и юридически лица", каза председателят на парламента Володин пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Неведнъж сме обсъждали недружелюбните действия по отношение на нашата страна, посочвайки, че трябва да отговорим на наглото поведение от страна на САЩ и създаването на спънки в работата на руския бизнес, добави той.

Споделяне

Още от Бизнес