Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Контрол на хранителните отпадъци в ИКЕА в София спестил тон продукти за 8 месеца

0 коментара
Контрол на хранителните отпадъци в ИКЕА в София спестил тон продукти за 8 месеца

Система следи хранителните отпадъци, произвеждани от ИКЕА България като целта е намаляването им и постигане на глобалната амбиция на шведския производител на мебели за свиване с 50 процента до края на 2022 г. на остатъците от продукти при приготвянето на храни във всички магазини на веригата.

В София Waste Watchers вече дава първите резултати, заявиха от компанията във вторник. Системата е представена от Георги Ангелов, ръководител по внедряването в ИКЕА София, по време на кулинарното събитие GastronomiX 2022 в рамките на българското хорека изложение СИХРЕ.

Дигитална технология разпознава, измерва, записва и анализира хранителните отпадъци от приготвянето на храната в обектите на компанията, което се използва за по-добро планиране на продуктите и процесите на обработката.

От внедряването на системата в София през август 2021 г. от изхвърляне са били спасени 965 кг храна. Това се равнява на 2499 порции и 4.2 тона по-малко въглероден двуокис (CO2), отчита компанията постиженията си до края на февруари 2022 г..

"Първата цел, която си поставихме, беше да измерваме и регистрираме 100% от хранителните отпадъци, които генерираме от различните ни дейности в ресторанта и бистрото на ИКЕА София. Чрез два модела устройства за контрол с везна и камера, която разпознава автоматично хранителните отпадъци, данните се регистрират в онлайн платформа. Така можем да следим причините за отпадъците ежедневно и да оптимизираме начина си на работа и в дългосрочен план да допринасяме за по-устойчиво използване на ресурсите", разказва Георги Ангелов, цитиран в съобщението на ИКЕА България.

"Освен, че получаваме актуална информация, която води до по-добро планиране в кухнята и до редуциране на хранителните остатъци, автоматизираната ситема ни дава повече време, в което да се фокусираме върху качеството на нашия продукт и обслужването на повече доволни клиенти. Освен това ангажирането на всички сътрудници в процеса е от голямо значение за постигане на крайната ни цел. Ние виждаме какъв реално е нашият принос, защото програмата ни показва на ежедневна база колко килограма е спестената храна и как въглеродните емисии намаляват. Това действа мотивиращо и променя в положителен аспект поведението ни както на работа, така и в личния ни живот", допълва той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.