Контролът на комисията по хазарта се оказва неефективен

Контролът на комисията по хазарта се оказва неефективен

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) извършва неефективен контрол върху игрите на щастието, защото няма специализирана дирекция за тази цел. Това става ясно от проект на промени в устройствения правилник на ведомството, предложен от финансовото министерство.

С проекта се предлага създаването на специализирана дирекция "Лицензионна и контролна дейност", която трябва да засили проверките.

Финансовото министерство признава, че санкционирането на нарушенията е ненавременно и неефективно.

Предварителните проверки на игрално оборудване са правени несвоевременно, въпреки че това е предпоставка за издаване на лицензи по Закона за хазарта.

Бавело се е и унищожаването на негодното игрално оборудване.

През февруари финансовият министър Владислав Горанов смени без обяснение председателя на ДКХ Огнемир Митев и го замени с юристката от финансовото министерство Мария Филипова.

Скоро след идването си на поста тя назначи пълна проверка на трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова телевизия, във връзка с рекламата на лотарийни игри. Резултатите показаха, че агресивната реклама на хазарт е законна и санкция бе наложена единствено на клипа "Шоколад".

Предложените от Горанов структурни промени в ДКХ идват в момент, когато предстои парламентът да разгледа предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на продажбата на лотарийни билети и на регламата на игри на щастието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?