Граждански организации атакуваха плановете за филтриране на сайтове

Контролът в интернет е ненужен, неправилен и на практика невъзможен

Контролирането на интернет пространството чрез филтрирането на определени сайтове и поставянето им в забранителни списъци е ненужно, неправилно и дори невъзможно. Около това становище се обединиха във вторник няколко неправителствени организации по време на дискусията "Не на контрола в интернет".

Кръглата маса бе организирана по повод готвените от управляващите промени в Закона за хазарта, които предвиждат ограничаването на достъпа на потребителите до някои сайтове, ако не отговарят на определени условия.

"Невъзможно е да се приложи ефективен контрол в интернет. Потребителите знаят как да заобиколят филтрирането", обясни шефът на Сдружението за електронни комуникации Невен Дилков. По думите му поставянето на сайтове за хазарт в забранителни списъци дори ще стимулира интереса към тях.

"Смятаме, че има начин за контрол на хазартните сайтове, свързани с по-добра данъчна политика и с проследяване на финансовите потоци в тях", предложи Дилков.

Според Димитър Ганчев от "Интернет общество – България", след като хазартният бизнес вече така или иначе се е ориентирал към онлайн пространството, всякакви опити за натиск от страна на държавата са обречени на неуспех, тъй като "без наличието на централизиран сървър, онлайн хазартните залагания няма да се правят онлайн и ще се измисли друга технология".

Ганчев прогнозира, че в бъдеще интернет потребителите ще станат по-активни по отношение на участието си във властта, защото "до момента единственото, което правим е, когато властта измисли нещо, общността да се защитава".

"Създава се критична маса граждани, които възприемат новите технологии като упражняване на по-пряка демокрация, ще има промени на начините, по които хората ще контролират властта", убеден е Ганчев.

Протестите срещу международното търговско споразумение АСТА показаха, че хората не са склонни властта да решава някакви неща, без да ги пита, допълни той.

От БАИТ също са недоволни от опитите за натиск и ограничаване на свободата в интернет, което е най-демократичното технологично изобретение. "Ако загубим това право значи, че сме загубили демокрацията, защото имаме цяло едно поколение, израснало в и чрез мрежата", заяви Теодор Захов от организацията. По думите му, "когато дойде тяхното време да управляват, те ще знаят с кого си имат работа, от времето, когато са били притискани с разни споразумения и ограничения".

Организациите, сред които Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, "Интернет общество – България", Българската асоциация за информационни технологии, Сдружението на независимите интернет доставчици и Гражданска инициатива "Не на АСТА" подписаха и петиция до председателя на парламента Цецка Цачева, в която изразяват силното си недоволство и притеснение от подготвяните "рестриктивни текстове за филтриране на съдържание и сайтове в интернет, противоречащи на редица директиви на ЕП и решения на Европейския съвет".

Споделяне

Още от