Контролиран вот, купуване на гласове и машинации на евроизборите

Контролиран вот, купуване на гласове и машинации на евроизборите
Купуване на гласове, контролиран вот, машинации от страна на изборната администрация и срастване на партийната система с организираната престъпност е установила Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор по време на изборите за Европейски парламент. Според данни на неправителствените организации купените гласове и контролираният вот представляват 16.4% от всички подадени на евровота гласове или 415 хиляди гласа.

Според Асоциация "Прозрачност без граници" на изборите за национален парламент на 5 юли рисковете за масирано купуване на гласове, контролиран вот, масирано изнудване на хората да гласуват по определен начин са много по-големи.

"Зоната на контролирания вот е зоната на несвободата, зоната на едно ново крепостно право. Това не е метафора, това е реалност. Ако на девети септември ни отнеха свободата на всички вкупом, в момента ни я отнемат стъпка по стъпка", заяви

Огнян Минчев, председател на УС на "Прозрачност без граници". 

Издадени са над 41 000 удостоверения за гласуване на друго място

41 473 удостоверения за гласуване на друго място са издадени за изборите на 5 юли, съобщиха от ЦИК във вторник.

За сравнение на парламентарните избори през 2005-та те са били 39 408, а за евровота миналия месец - 5228.

Най-много удостоверения са били издадени в София – над 13 хиляди, в Пловдив – над 3 700, във Варна и Бургас – по около 1500 и други.

За предстоящите избори са издадени и 73 225 удостоверения за гласуване по настоящ адрес.

"Сирачето" мажоритарен вот и далаверата със служебните бележки

Според Огнян Минчев т.нар мажоритарен вот нанася изключително тежки удари върху изборните процедури.

По принцип, например, в условията на пропорционална система удостоверенията за гласуване на друго място се издават лесно, а в условията на мажоритарна система се следят стриктно.

"Много е важно границите на мажоритарните избирателни окръзи да бъдат пазени с цел да има почтени избори. В българската избирателна система обаче ще има мажоритарен вот и отворени граници", констатира Минчев.

Очаква се по-късно във вторник ЦИК да изнесе обобщени данни за издадените удостоверения за гласуване на друго място. Но вече известните данни за отделни общини показват многократно повишаване на броя на удостоверенията в сравнение с изборите за ЕП.

Минчев отбеляза и старата практика тези служебни бележки да се копират на цветен ксерокс, след което организирани "екскурзианти" да ходят и да гласуват с една и съща бележка в различни окръзи. Една варненска организация, например, е засякла на парламентарните избори през 2005 година гражданин, който е гласувал 38 пъти.

Минчев коментира отказа на президента Георги Първанов от авторство на идеята за мажоритарен избор и отправените от него към партиите критики по този повод.

"Не са го разбрали и вместо да го базират върху личности, са го базирали върху партии. В условията на демокрация всеки вид вот – пропорционален, мажоритарен - е свързан с партиите, които са посредници между обществото и държавата.

Когато се прави пропаганда на мажоритарен вот, базиран върху личен избор и личностни качества, в контекста на българската история ми напомня 19 май и кръгът "Звено". Те създадоха система, която впоследствие Борис III припозна. Партията на г-н Първанов през последните 70 години нарича тази система монархофашизъм", каза Огнян Минчев.

Той очаква след Първанов и Сергей Станишев и Ахмед Доган също да се отрекат от "бащинство" и мажоритарният вот да остане неприпознат.

Пречки за гласуването в Европа и САЩ, двойно повече секции в Турция

Неправителствените организации алармираха и за това, че българските граждани в Западна Европа и САЩ срещат сериозни пречки от българските посолства и консулства за регистрация на избирателни секции.

"Администрацията на външно министерство в тези страни спъва откриването на секции. Обратен е процесът в Турция – където има удвояване на секциите", посочи Минчев.

По думите му този процес може да бъде обяснен единствено с политически мотиви.

Остава и рискът от гласуване на едни и същи хора и в Турция и в България.

Нарушения на евровота – нередности на изборната администрация

Експертът от "Прозрачност без граници" Антоний Гълъбов съобщи, че има сигнали за директно ангажиране на местни структури на организираната престъпност в предизборната кампания.

По време на изборите за Европейски парламент наблюдателите на Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор са установили три типа нарушения организационни (63%), назаконна реклама и агитация в изборния ден (17.1%), купуване на гласове (9.3%), други форми на контрол (10.6%).

Сред организационните нарушения са закъсняване или неявяване на членове на секционните комисии, некоректно вписване на данните на гласоподавателите, гласуване без лични карти и адресна регистрация, изнасяне на подпечатани документи извън избирателните секции, некоректно дописване на избиратели, броене на бюлетини в отсъствие на застъпниците и други.

Според анализа на неправителствените организации 56% от тези нередности са с цел подмяна на вота, а не се дължат на липса на капацитет.

Купуването на гласове е ставало под формата на плащане на пари пред избирателните секции (45%), изплащане на дълго забавени заплати или други възнаграждения в самия изборен ден (20%) и раздаване на храни (15%).

Сред другите форми на контролиран вот са пряк контрол на гласоподавателите чрез предварително подготвени списъци (36%), групово гласуване (27%), разпитване на избиратели (13.6%), преки или косвен заплахи са уволнение (4.5%).

Основният извод на доклада е, че "специфичната конфигурация от признаци, очертаващи наличието на корпоративен вот, както по отношение на опитите за купуване на гласове, така и при организационните нарушения, показват, че при около 65 % от всички регистрирани случаи на нередности в изборния ден става въпрос не за липса на необходимата компетентност и опит сред представителите на изборната администрация, а за целенасочена дейност, свързана с установяване на контрол върху поведението на избирателите и/или промяната на изборните резултати".

Неправителствените организации са изчислили и индекс на контролирания вот. При десетстепенна скала, в която 0 е контролиран, 10 - свободен вот, индексът на българските евроизбори е 4.7.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?