Контролирани взривове в печално известния завод "Миджур" пак стреснаха Горни Лом

Контролирани взривове в печално известния завод "Миджур" пак стреснаха Горни Лом

По-рано тази седмица в завода за военна продукция "Миджур" в Горни Лом е имало контролирани взривове. Населението е било предварително уведомено, съобщи за БТА кметът на селото Илиян Михайлов.

Той уточни, че за взривяванията в кметството и в община Чупрене е получено официално писмо от фирмата-собственик на завода "Видекс". Говорителят на полицията във Видин Лора Стефанова посочи от своя страна пред БНР, че е дадено разрешение за "унищожаване на продукция с изтекъл срок на годност", която се съхранява в завода.

Преди две години, при мощен взрив, във фабриката в Горни Лом загинаха 15 души, като на мястото на взрива всичко се стопи. Прокуратурата привлече към наказателна отговорност четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова.

В същото време от няколко правозащитни организация – национално движение "Екогласност", Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" и Независимо дружество за защита на правата на човека с патрон Илия Минев, алармираха, че разрешенията на фирма "Видекс" са отнети.

От организациите настояват за спешна проверка защо фирмата продължава да извършва взривове и защо, след като производството на прокуратурата е приключило и се работи по обвинителен акт, площадката на завода се използва като "нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка".

"На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда”. Къде е екологичният регулатор Министерство на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка. Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве", посочват от сдружението.

Споделяне

Още по темата

Още от България