Порошенко: "Украйна не направи никакъв компромис за териториалната си цялост"

Контролираните от сепаратистите райони ще получат особен статут

Петро Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че следващата седмица ще внесе в парламента проектозакон за даване на специален статут на някои райони в Донецка и Луганска област. Става дума обаче само за онези райони на двете области, които в момента са под контрола на сепаратистите.

На предавано по телевизията заседание на правителството Порошенко обясни, цитиран от Ройтерс, че този специален статут не означава, отказ от суверенитет върху част от територията на страната.

Подписаният в петък в Минск "протокол предвижда възстановяването и съхраняването на украинския суверенитет върху цялата територия на Донбас (в Източна Украйна)", включително контролираната от бунтовниците част, каза той и добави, че договорената между властите и проруските сепаратисти пътна карта за мир съхранява понятието за суверенна единна държава в настоящите ѝ граници.

"Украйна не направи никакъв компромис за териториалната си цялост", каза Порошенко.

Той каза още, че сключеното в Източна Украйна примирие между правителствените войски и бунтовниците се оказва трудно за спазване, защото, по думите му, "терористите непрекъснато се опитват да предизвикват" военните сили на Киев.

"Не може да се обсъжда федерализация или някакво отделяне (на източните области). Законът за временно автономно управление на Донецка и Луганска област осигурява статут, който запазва тези области в Украйна", подчерта той.

Порошенко не изключи въвеждането на особен режим в районите под бунтовнически контрол.

"Трябва да сме готови и за организиране на партизанско движение. Искаме мир, но ако искаш мир, трябва да държиш барута сух", каза президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Порошенко съобщи, че украинските войски се прегрупират в Източна Украйна.

"Украинските власти ще направят всичко възможно да се възстанови мирът на изток. Един Господ знае колко ще трае примирието, затова нямаме право да се отпускаме. Извършваме прегрупиране на въоръжените си сили", каза Порошенко, като подчерта, че това се прави не за нападение, а за отбрана на територията.

Той също така съобщи, че работата на три смени на украинските военнопромишлени компании сега позволява доставката на до 30 единици бронирана техника на ден.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят