Контролираният взрив на лавина над Банско отложен

Контролираният взрив на лавина над Банско отложен

Заради лошото време в петък полицията се отказа от контролирано взривяване на снежни маси над Банско, което бе планирано заради подадения снощи от екоорганизация сигнал за поставено взривно устройство за активиране на лавина.

В петък преди обед министърът на вътрешните работи Румен Петков каза, че ще се предприеме контролирано взривяване на лавината, за да се създадат нормални условия за туристите. Той увери, че в следобедните часове ситуацията ще бъде овладяна и добави,че хората, който искат да почиват в курорта в събота и неделя, няма от какво да се притесняват. Това очевидно няма да стане.

Метеорологичните условия не позволяват контролираното взривяване на лавината над Банско. Има силен вятър и обилен снеговалеж, съобщиха от благоевградската полиция пред Mediapool в петък следобед.

Екипи на ДОТИ към МВР съвместно със Гражданска защита от сутринта претърсваха района на ски-пистите, но без да открият какъвто и да е заложен взрив.

Преди ден неизвестното досега движение за защита на българската природа “Равноденствие” изпрати писмо до екоминистерство, в което предупреди за заложените взривове в знак на протест срещу презастрояването на Пирин.

От движението обясниха, че са заложили на прецизно изчислени места взривни устройства преди падането на снега, с които дистанционно може да се предизвика срутването на лавина, която, ако стане, ще порази с разрушителна сила ски зоната на курорта и Бандеришка поляна.

Акцията е предприета заради “все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес”.

Според писмото, взривно устройство е поставено на склона на Палашица, недалеч от ски-пистите.

Няма информация за намерени заложени детонатори. Според Румен Петков това ще се изясни след контролираното взривяване. Дотогава районът остава отцепен.

Заплаха за терористичен акт

Еколозите, написали писмото със заплахата не са установени, а Румен Петков определи действията им като “асиметрична заплаха”.

В петък сутринта в предаването “Пресклуб” на БНТ министърът заяви: “За мен това е заплаха за терористичен акт. Аз не знам дали хората, които го правят, си дават сметка за последствията.”

Той обясни, че цяла нощ екипите на МВР, на ДОТИ, на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и на регионалната дирекция в Благоевград, са на място. За да не бъдат излагани на излишен риск служителите на МВР, Петков е разпоредил действията да продължат само при подобряване на времето.

Пистите ще бъдат забранени за скиорите, докато нямаме абсолютна гаранция, че няма заплаха, каза Румен Петков.

По думите му, когато авторите на запахата бъдат идентифицирани, “би трябвало да получат едно тежко наказание”.

“За последните години за съжаление има много такива заплахи за терористични актове, за поставяне на бомби и т.н., и аз мисля, че е крайно време един от тези оригинални типове, да ги наречем, трябва да бъде санкциониран тежко”, каза още Румен Петков.

Според кмета на Банско Александър Краваров вероятността за реално заложен взрив е малка, но заплахите са скандални, тъй като в курорта  имало около 10 000 туристи, 80% от които чужденци. Той припомни, че терористични актове в турските курорти са довели до намаляване на туристите с почти 50%.

Ски -пистите пусти, механите пълни

Бомбената заплаха остави ски-пистите пусти, но за сметка на това скиорите правят оборот на механите в Банско. 

Дружество “Юлен”, което стопанисва ски -центъра, е монтирало 68 видеокамери за непрекъснато наблюдение. Управителят на ски-центъра Иван Обрейков каза, че проектът за ски-зоната в Банско е бил многократно обжалван от екоорганизации на всички инстанции, направени са 5 прокурорски проверки, но не е установено нито едно отклонение от плана за построяване и провеждане на концесията, която е със срок 30 години.

Според “Равноденствие” фирмата не е спазила изрични забрани за дейности при строежа на новите писти, но въпреки това не е санкционирана.

Екоорганизации се разграничиха от екотерора

Природозащитните организации от коалицията "За да остане природа в България" обаче заявиха, че движение “Равноденствие” не представлява екологичното движение и не бива да бъде свързвано с кампанията "Спасете Пирин".

Те са разтревожени от създалите се настроения срещу екологичните организации, от спекулациите по техен адрес за корупция, както и от изявленията, че "това е новата българска екологична Ал Каида, целяща да  унищожи туристическия бизнес в България".

Те апелират отговорните институции да открият и накажат организаторите на тази провокация, която вреди на кампанията за спасяване на природата.

От “Равноденствие“ се разграничи и Международната природозащитна организация WWF, от където заявиха, че не познават екодвижението, заплашило Банско с взривовете.

WWF е загрижена от разпространената информация, не подкрепя тероризма под никаква форма и очаква българските власти да открият и приложат цялата строгост на закона спрямо лицата, отправили заплахите, пише в съобщението на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?