Контролната комисия на БСП отказа да санкционира Антон Кутев

Мая Мяанолова и Антон Кутев

Народният представител и член на тясно-партийното ръководство на БСП Антон Кутев да се извини незабавно и недвусмислено. Това е становището на контролната комисия на социалистите, съобщи във вторник Мая Манолова след заседание на органа.

Тя уточни, че комисията няма право да раздава наказания, но препоръчва тази позиция да бъде разгледана на следващото заседание на Националния съвет на партията през септември.

Комисията се събра, за да разгледа поведението на Кутев заради две жалби, които са постъпили от младежката организация на БСП в София-област и двама редови социалисти от Югозападна България. Те са отправени заради интервю на депутата пред електронното издание "Всеки ден”, в което той сравни социализма с болестта СПИН и уточни, че лявата идея се предава или по наследство или по полов път.

Отделно, по думите на Манолова, има три-четири жалби от социалисти, които пък са адресирани до Националния съвет на левицата. Всичките жалби са провокирани от сравнението на Кутев за наследственото и половото предаване на членството на БСП и СПИН.

Личното мнение на Манолова е, че Кутев е направил сериозен гаф и е казал глупост.

"Той е медиен секретар, не е редови член, да мисли и да брои до 10, преди да произведе поредния гаф”, коментира тя, но като повечето привърженици на Станишев в партията насочи вниманието към "другарите, които поддържат скандала” и остро ги порица, защото по този начин работели срещу БСП.

За 3 септември е планиран протест на млади социалисти пред сградата на БСП на "Позитано” 20, които организираха протеста си в социалната мрежа Фейсбук. Възмутените комсомолци искат оставката на Кутев заради СПИН-скандала.

Споделяне

Още по темата

Още от България