Контрольори от градския транспорт в София искат полицаи по спирките

За последните две години са пострадали 46 контрольори в столицата

Битият контрольор Георги Богданов

Контрольорите от градския транспорт в София искат засилено полицейско присъствие по спирките, след като наскоро техен колега беше пребит по време на работа. Това съобщи Борислав Симов, главен инспектор в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) пред Нова телевизия.

По думите му за последните две години 46 контрольори са пребити от пътници без билет в София. Само за тази година случаите са 22. Заловените и осъдени хулигани са трима.

Последният инцидент стана в четвъртък малко след 8 часа, когато екип проверяващи установил, че три момичетата се возят без билети в автобус 213. Свалили ги на спирката на Военна академия, но те започнали да обиждат тримата контрольори.

Служителите на ЦГМ тръгнали към друга спирка, но трите нередовни пътнички се върнали и нападнали контрольора Георги Богданов. Те му хвърлили върху главата блуза и докато той се ориентира, го свалили на земята и започнали да го бият, разказа една от колежките на пребития мъж пред бТВ.

"Момичетата се биха по-жестоко от момчета. И трите налитаха, но една от тях удряше с бокс, риташе, удряше, по земята имаше кръв", твърди контрольорката, която не е пострадала.

Според свидетелките сред побойничките имало девойка с бръсната глава и "определен опит в бойните изкуства".

Георги Богданов е освидетелстван от съдебен лекар. Има лицева травма под дясното око, причинена от метален предмет, вероятно бокс.

Докато пристигне полицията на местопроизшествието, момичета избягали. В момента те се издирват.

"Чух се с Георги Богданов. Нощта е минала лошо за него - с големи болки в главата, окото изцяло му се е затворила след удара. Потърсил е лекарска помощ”, каза Борислав Симов, главен инспектор в Центъра за градска мобилност пред Нова телевизия.

Според него контрольорите не са предизвикали с нищо това поведение. "Като цяло обществото е доста агресивно – не бият само контрольори, а и лекари, учители, полицаи. Това е показателно, че обществото ни е много болно. Хората не обичат да дупчат билети, но след като използват тази услуга, трябва да плащат за нея. След като нямат документ, защо ползват услугата?”, попита Симов.

Той заяви, че ще настояват за засилени полицейски екипи по спирките и по-тежки наказания за нападателите. Според него наредбата трябва да бъде променена и контрольорите да се чувстват по-сигурни.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България